Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

ev media-logo

Βίνιανη, σημαίνει Ελεύθερη Ελλάδα. Την επέτειο των 72 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕ τίμησε ο Δήμος Αγράφων (ΦΩΤΟ)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Αγράφων τίμησε την επέτειο της ίδρυσης της ΠΕΕΑ, στον ιστορικό οικισμό της Π. Βίνιανης, εκεί όπου εβδομήντα δύο χρόνια πριν έλαβαν χώρα διεργασίες πρωτόγνωρες για την εποχή και διατρανώθηκε η δίψα για λαϊκή εξουσία και απελευθέρωση από τον κατοχικό ζυγό.

biniani peea_kolaz11

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, 28 Μαΐου 2016, στην ηλιόλουστη Παλιά Βίνιανη Ευρυτανίας, ο δήμος Αγράφων διοργάνωσε την ετήσια γιορτή μνήμης για την επέτειο ίδρυσης της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της «Κυβέρνησης του Βουνού».

Ήταν 10 Μαρτίου του 1944, όταν στο σχολείο της Βίνιανης, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Τούτος ο τόπος γίνεται το προπύργιο του απελευθερωτικού αγώνα, εδραιώνει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας απέναντι στη ναζιστική Κατοχή.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης του δήμου Αγράφων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (28/5), στην Παλιά Βίνιανη, στο προαύλιο του σημερινού Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, παρουσία αρκετών Αγραφιωτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

1

Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, για να ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων από τους: Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, κυβερνητικό εκπρόσωπο και Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ, Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και Περιφερειακό Σύμβουλο κα Κατερίνα Καλαντζή, Αστυνομικό Διευθυντή Α.Δ Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, πρόεδρο Τ.Κ. Βίνιανης κ. Παντελή Μαντή, αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Παντελή Χαλκιά, π. δήμαρχο Δομνίστας και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου Καρπενησίου κ. Ιωάννη Σταμάτη, πρόεδρο της ΤΚ Δομνίστας κ. Νίκο Καρέτσο, π. αντιπεριφερειάρχη και π. δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, γραμματέα της Ν.Ε. Ευρυτανίας Σύριζα κ. Δημήτριο Μαντέκα, εκπρόσωπο της ΝΟΔΕ κ. Θεοδωρόπουλο Βασίλειο, εκπρόσωπο της Ν.Ε. Ευρυτανίας ΑΝΕΛ κ. Κω/νο Μπακόλα και τέλος, εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βίνιανης «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», Αρετή Γαζέτα.

Μπαμπαλής: «Σύμβολο η Βίνιανη»

«Η Βίνιανη αποτελεί την κορυφαία ιστορική έπαλξη της αντίστασης και των αγώνων του λαού μας», ανέφερε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ξεσηκωμός του λαού μας οδήγησε τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη αντιστασιακή οργάνωση το ΕΑΜ, την άνοιξη ‘44, να συγκροτήσει και να εγκαταστήσει εδώ στη Βίνιανη την έδρα της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, την ανταρτογέννητη Κυβέρνηση των ανυπότακτων Ελλήνων, την Κυβέρνηση που εξέφρασε τον πατριωτικό και κοινωνικό αναγεννητικό δυναμισμό, που εξέφρασε τον αγώνα για την απελευθέρωση, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του Ελληνικού λαού. Του λαού, που την ώρα που πολεμούσε τον κατακτητή, μέσα στην πείνα και τις κακουχίες, ανταμώνοντας καθημερινά το θάνατο, την ίδια εκείνη ώρα, πάσχιζε να θεμελιώσει την ανοικοδόμηση μιας χώρας κατεστραμμένης. Να διδάξει γράμματα στα ξυπόλυτα παιδιά του, να διασώσει τον πολιτισμό του, να φτιάξει θεσμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διοικεί τον τόπο του, να εδραιώσει τη λαϊκή δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, να εδραιώσει τη λαϊκή εξουσία».

«Η Ευρυτανία», κατέληξε ο δήμαρχος, «ο τόπος μας, η Δομνίστα, οι Κορυσχάδες, το Νιμάτι, τα Άγραφα, η Νιάλα, η Βίνανη, ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης. Η Βίνιανη παραμένει σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής μας Ιστορίας, που ο διακαής πόθος του λαού, για ανεξαρτησία και ελευθερία, πήρε εδώ σάρκα και οστά, μες τη φωτιά του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 10 Μαρτίου του 1944 (…)».

Στην ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας του λαού, στάθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος («διχαστικά μηνύματα δεν έχουν θέση στον τόπο μας»), ενώ η περιφερειακή σύμβουλος κα Καλαντζή εξήρε το απαράμιλλο φρόνημα των αγωνιστών της Αντίστασης, τους οποίους, όπως σημείωσε, οφείλουμε να έχουμε ως παράδειγμα για το πως ενωμένοι θα διατηρήσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Σύντομο χαιρετισμό με αναφορές στα διδάγματα του αγώνα του 1941-44 απηύθυναν επίσης ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Χαλκιάς, ο κ. Σταύρος Κοσμάς (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Θεοδωρόπουλος (ΝΟΔΕ ΝΔ).

18

Φάρος παραδειγματισμού

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μιλώντας για τη Βίνιανη, σημείωσε πως «συνεχίζει να αποτελεί φάρο παραδειγματισμού για το τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αποφασίσει να συγκροτηθεί και ενωμένα να αγωνιστεί με δύναμη και αξιοπρέπεια για τα δικαιώματά του και την απόκτηση του υπέρτατου αγαθού, της ελευθερίας».

Κατόπιν, προχώρησε σε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, θυμήθηκε την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου (την οποία αποφάσισαν από κοινού στη Βίνιανη οι Βελουχιώτης-Ζέρβας και ο Άγγλος Γουντχάουζ), και αναφέρθηκε εκτενώς στην ίδρυση της ΠΕΕΑ (σκοποί, έργο, σύνθεση, όρκος κ.α.), την Εθνοσυνέλευση των Κορυσχάδων κ.α. «Η Κυβέρνηση του Βουνού άφησε παρακαταθήκη έργο θεμελιώδες, σπουδαίο, πρωτοποριακό, με έμφαση στον πολίτη και την προσπάθεια ανάταξης ενός πολυπαθούς έθνους», τόνισε.

Η εκδήλωση μνήμης στον ιστορικό οικισμό της Π. Βίνιανης ολοκληρώθηκε με την τήρηση 1’ σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

...και μια είδηση

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Κουίκ επεφύλασσε και μια… είδηση, καθώς γνωστοποίησε την θετική έκβαση του ζητήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων στην έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι -ζήτημα που όπως είπε ο κ. Μπαμπαλής του είχε θέσει σε πρόσφατη συνάντησή τους. Ο κ. Κουίκ ενημέρωσε πως το ζήτημα πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

2