Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι πολίτες και εγκατέστησαν απινιδωτή στη Γρανίτσα - Εκπαίδευση από το ΕΚΑΒ Καρπενησίου

Δεν βλέπουν… φως στο τούνελ από την πλευρά της επίσημης Πολιτείας και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι Γρανιτσιώτες, οι οποίοι με πρωτοβουλία της τοπικής Αδελφότητας προμηθεύτηκαν (από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία) έναν φορητό απινιδωτή.

apinidotis-granitsa1

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, προσωπικό του ΕΚΑΒ Καρπενησίου βρέθηκε στη Γρανίτσα και εξήγησε στους κατοίκους τη λειτουργία του μηχανήματος, παρέχοντας γνώση για το πώς πρέπει να αντιδράσει κανείς σε περίπτωση αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου σε δημόσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες, αναλόγως την κατάσταση του ασθενούς.

apinidotis-granitsa2

Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Κρεμαστινό, η μάχη εναντίον του αιφνίδιου καρδιολογικού θανάτου κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση.

Σε Δ.Τ που εξέδωσε, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών αναφέρει:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η εκπαίδευση και πιστοποίηση χρήσης απινιδωτή των εθελοντών της Γρανίτσας, από το ΕΚΑΒ Καρπενησίου .
Τον απινιδωτή τύπου Welch-ALLYN aed-10  παραχώρησε η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ και είναι για τις ανάγκες των κατοίκων που καλύπτει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Γρανίτσας. Την εκπαίδευση έκανε ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Καρπενησίου κ. Γιάννης Σβερώνης και ο διασώστης και Δημοτικός σύμβουλος κ. Ευθύμιος Κολοκύθας.
Παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος Παπαδημητρίου και Στέφανος Τσιαμάκης. Ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Γρανίτσας κ. Ανδρέας Ζαχαράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρανίτσας κ. Παναγιώτης Τσιάκος, ο πρώην κοινοτάρχης κ.Μιχάλης Παπαντωνίου και ο Γρηγόρης Φερρας από το Σύλλογο της Γέφυρας Μανώλη..

Είναι μια θετική εξέλιξη, για τους κατοίκους της Γρανίτσας και των γύρω χωριών, γιατί όπως λένε οι καρδιολόγοι η μάχη με την καρδιά, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, θα υπάρξουν εγκεφαλικές βλάβες στον παθόντα. 
Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, ζήτησε από το ΕΚΑΒ, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η εκπαίδευση για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, παράλληλα έκανε γνωστό, ότι έστειλε  σχετική επιστολή στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε να εξετάσει την υλοποίηση ενός προγράμματος τοποθέτησης φορητών εξωτερικών απινιδωτών, ξεκινώντας από την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας σε θέματα υγείας, τη Δυτική Ευρυτανία. Πρότεινε, να τοποθετηθούν φορητοί εξωτερικοί απινιδωτές σε όλα τα Περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Αγράφων και στα χωριά που έχουν πολλούς κατοίκους και είναι απομακρυσμένα όπως π.χ. η Δαφνούλα, Κέδρα κ.λ.π.