Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Τιμούν τη «ζυγιά» της Κρέντης. Σήμερα, Τετάρτη 10 Αυγούστου, η κεντρική εκδήλωση του δήμου Αγράφων - Το πρόγραμμα

«Μουσικές του Ελληνισμού - Ρούμελη - Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά 1978», έχει ως τίτλο η κεντρική καλοκαιρινή εκδήλωση του δήμου Αγράφων, που θα γίνει την Τετάρτη 10/8 στην Κρέντη, φόρος τιμής στην περίφημη τοπική «ζυγιά».

zygia-krentis-afisa1

Ο Δήμος Αγράφων, το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής και οι συλλογικοί φορείς της Κρέντης συνδιοργανώνουν μια μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του δίσκου «Ρούμελη - Ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά 1978», την προσεχή Τετάρτη 10/8, στην κεντρική πλατεία της Κρέντης, στις 20.00μμ.

Εκεί, θα παρουσιαστεί η έκδοση των ηχογραφήσεων του Σίμωνα Καρά από τη Ρούμελη, έκδοση η οποία περιλαμβάνει και τρία τραγούδια από την Ευρυτανία, όπως ηχογραφήθηκαν στην Κρέντη το 1978 από την περίφημη τοπική ζυγιά, τον Γιάννη Μάκκα, τον Κώστα Κούρο και τον αείμνηστο Παναγιώτη Ρούμπο.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό από τον δήμαρχο Αγράφων κ. Θ. Μπαμπαλή και τον εκπρόσωπο του ΚΕΠΕΜ κ. Δ. Μαντζούρη. «Η συνεργασία μας με τον ΚΕΠΕΜ» είναι το θέμα που θα εισηγηθεί εκπρόσωπος του Συλλόγου Νέων Κρέντης, προτού ο αρχιερ. Επίτροπος Αγραίων π. Ευαγγ. Φεγγούλης μιλήσει για τη «Δημοτική παράδοση στην Κρέντη - Οι γενιές αυτοδίδακτων μουσικών στην ιστορία της».

Στην ιστορία της δημοτικής μουσικής στην Ευρυτανία και τις ηχογραφήσεις του Σ. Καρά στην περιοχή θα αναφερθεί ο καθηγητής μουσικής Αναστ. Ηλιόπουλος, ενώ ο κ. Μαντζούρης θα μιλήσει για το θέμα «Οι ηχογραφήσεις του Σ. Καρά στην Κρέντη. Η έκδοση και το ανέκδοτο αρχειακό υλικό».

Θα ακολουθήσει (21.20) η απονομή τιμητικών διπλωμάτων από το δήμο Αγράφων και χαιρετισμοί από τους μουσικούς Γ. Μάκκα και Κ. Κούρο (και από εκπρόσωπο της οικογένειας του Π. Ρούμπου), καθώς και τον μουσικό Κώστα Λεπενιώτη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό κομμάτι και αγραφιώτικα τραγούδια. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Ηλίας Μπουμπουρής.