Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στον Τριπόταμο αντάμωσαν οι Ευρυτάνες. Όσα έγιναν στο 28ο Πανευρυτανικό Αντάμωμα της ΟΕΣ (ΦΩΤΟ)

Γέμισε Ευρυτάνες ο «Λαχανόκηπος» Τριποτάμου, όπου πραγματοποιήθηκε φέτος το 28ο στη σειρά «Πανευρυτανικό Αντάμωμα» της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, με τη συνεργασία του Δήμου Αγράφων, που ήταν συνδιοργανωτής.oes antamoma_2016_laxanokipos_kolaz1

Το περασμένο Σάββατο (20 Αυγούστου), περισσότεροι από 600 Ευρυτάνες, σύμφωνα με την ΟΕΣ, και φίλοι της Ευρυτανίας, έδωσαν το «παρών», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών, παρά τις αντίξοες οικονομικές (και όχι μόνο) συγκυρίες.

«Μπαλκόνι με θέα την μαγευτική λίμνη Κρεμαστών ο «Λαχανόκηπος», με τη γέφυρα της Τατάρνας και τις δαντελένιες ακρολιμνιές σε πρώτο πλάνο, αποδείχτηκε ότι ήταν ιδανική επιλογή, παρά τις όποιες επί μέρους αντιρρήσεις. Οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο και να εκφράσουν την απορία «πώς είναι δυνατόν ένας τόσο υπέροχος τόπος να παραμένει ακόμη αναξιοποίητος» από πλευράς Πολιτείας, παρά τις επίμονες και επίμοχθες προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων, επί σειρά δεκαετιών», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Όσα έγιναν

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ξεκίνησε με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας & Αρτοκλασίας, στο Ιστορικό Μοναστήρι της Τατάρνας, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, πλαισιωμένος από τον αρχιερατικό επίτροπο Αγραίων π. Ευάγγελο Φεγγούλη και τους Ευρυτάνες Ιερείς που διακονούν στην Αθήνα, π. Δημήτριο Σκόνδρα και π. Δημήτριο Παπασπύρου. Αριθμητικά, η προσέλευση προσκυνητών στην Ιερά Μονή Τατάρνας ήταν περιορισμένη, γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια· αυτό άλλωστε επισημάνθηκε κατόπιν και από τον μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο.

Στη συνέχεια, γύρω στις 11:00, το επίκεντρο των εκδηλώσεων, μεταφέρθηκε στη μαγευτική τοποθεσία του «Λαχανόκηπου» Τριποτάμου, όπου ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες.  Ενώ το πρόγραμμα βρισκόταν σε εξέλιξη, ο χώρος του Ανταμώματος διαρκώς γέμιζε και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΣ παραβρέθηκαν περισσότερα από 600 άτομα, Ευρυτάνες και μη, «αριθμός άκρως ικανοποιητικός, τηρουμένων των αναλογιών και των συγκυριών της εποχής», όπως σημειώνεται.

oes-laxanokipos-kosmos2

Ποικίλες δράσεις

Το φετινό Αντάμωμα, για πρώτη φορά, ήταν εμπλουτισμένο με παράλληλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν: Έκθεση Φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα από το αρχείο του συμπατριώτη μας Κώστα Μπουμπουρή, όπου -κατά κανόνα- απεικονιζόταν η περιοχή πριν σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών, Έκθεση Λαογραφικών Στοιχείων του ευρυτανικού χώρου, με εκθέματα που προέρχονταν από την προσωπική συλλογή του αιδεσιμότατου π. Κωνσταντίνου Λαμπαδάρη και άλλων Ευρυτανων, που ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως στο σχετικό κάλεσμα της Ο.Ε.Σ.

Ο πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Χρήστος Αρβανίτης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Παρόντες, επίσης στο Αντάμωμα, ήταν από πλευράς Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, η Α΄αντιπρόεδρος Νίκη Τζανάκου – Ρέκκα, ο Β΄ αντιπρόεδρος Γεώργιος Μουρτζιάπης, η γενική γραμματέας Αγγελική Σκοτίδα, η Εφορος Πολιτιστικών Βάσω Δημητράντζου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Παπαϊωάννου και ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Στέφανος Κόπανος. Πρώτος το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, για να τον διαδεχτεί στο βήμα, ο δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, καθώς ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής είχε και τον ρόλο του συνδιοργανωτή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, απέστειλε μήνυμα (το οποίο αναγνώστηκε) ευχόμενος καλή επιτυχία στο Αντάμωμα. Εν συνεχεία, ο αντιπεριφερειάρχης Αριστείδης Τασιός απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό και ο «κύκλος» των ομιλητών έκλεισε με τον αντιδήμαρχο Καρπενησίου Κλεομένη Λάππα, που είχε και την ιδιότητα εκπροσώπου του δημάρχου Νίκου Σουλιώτη.

oes-laxanokiposs1

Ντοπιολαλιά, βράβευση, δρώμενα…

Η ευρυτανική ντοπιολαλιά, είχε την τιμητική της αμέσως μετά, ως ένα ακόμη λαογραφικό στοιχείο του τόπου μας, αφού ο ερασιτέχνης ηθοποιός και επί σειρά ετών πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου Σπύρος Τσιούρης απήγγειλε με μοναδική μαεστρία το εξαιρετικής ωραιότητας ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Η γριά η βαβά μ΄».

Η Ευρυτανική Ομογένεια, απέλαβε ακολούθως τις δέουσες τιμές αναγνώρισης για τις αδιάλειπτες, πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες της στη γενέτειρα. Συγκεκριμένα, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο της Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής «το Βελούχι» Ελευθερία Νικοπούλου (Laura Nixon) για λογαριασμό της πάντοτε δραστήριας Ένωσης που έχει την έδρα της στο Charllote της Βόρειας Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ίδια, παραλαμβάνοντας την πλακέτα αναφέρθηκε επιγραμματικά στους σκοπούς, τις επιδιώξεις και της δραστηριότητες των Ομογενών μας.

Αμέσως μετά, δράση ανέλαβε το χορευτικό Τμήμα του Συνδέσμου Ευρυτάνων Φθιώτιδας. Για το λαϊκό γλέντι που ακολούθησε, την ευθύνη είχε αναλάβει η μουσική «κομπανία» του Κώστα Καλαμίδα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο δημοτικό και λαϊκό ρεπερτόριο.