Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στην Παλαιοκατούνα ο Μητροπολίτης. Προεξάρχοντος του κ. Γεωργίου ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Στην Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας βρέθηκε την Κυριακή, 28 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, με αφορμή τον εορτασμό του του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

mitropolitis-palaiokatouna1

Το απόγευμα κλήρος, πολίτες και οι επίσημες αρχές του τόπου παραβρέθηκαν στον Εσπερινό μετ΄αρτοκλασίας χοροστατούντος του Ποιμενάρχη. Με το πέρας του Εσπερινού, έγινε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, πέριξ του Καθολικού της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής.

Στο κήρυγμά του ο κ. Γεώργιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην προσωπικότητα του Προδρόμου, ζητώντας από τους πιστούς να μιμηθούν τον Άγιο επιλέγοντας έτσι τον ωφέλιμο πνευματικά τρόπο ζωής που στις μέρες δυστυχώς λίγοι τον ακολουθούν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο λάθος, όπως είπε, που επικρατεί στις μέρες μας να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στα γενέθλιά τους και όχι την ημέρα της γιορτής των. «Οι γονείς μας», τόνισε, «μας είχαν μάθει να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στις γιορτές των αγίων, να τα στέλνουμε στην εκκλησία, να τα προετοιμάζουμε για να τιμήσουν όπως πρέπει τον εορτάζοντα άγιο».

«Σήμερα αντί της γιορτής, ‘γιορτάζουμε’ με φανταχτερό μάλιστα τρόπο τα γενέθλια των παιδιών μας, κάτι που δεν είναι το πρέπον, γιατί στην εκκλησία μας μόνο την Γέννηση του Χριστού, της Θεοτόκου και του Προδρόμου εορτάζουμε, κανενός άλλου αγίου».

«Για το λόγο αυτό» συνέχισε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, «οφείλουμε να επιστρέψουμε στον κανονικό τρόπο, γιορτάζοντας τα παιδιά μας την ημέρα της εορτής των Αγίων που φέρουν το όνομά τους».

«Δεν πρέπει να πάθουμε όπως ο Ηρώδης, που έδωσε την εντολή του αποκεφαλισμού του Προδρόμου, για χάρη των «συνανακειμένων», για να μην χαλάσει δηλαδή το χατίρι αυτών που παραβρέθηκαν στα γενέθλιά του, αλλά να πράττουμε πάντα με γνώμονα το πνευματικό μας όφελος» κατέληξε.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί ορόσημο και ταυτόχρονα η γέφυρα μεταξύ της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο τελευταίος προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού. Υπήρξε δε ο μόνος από τους Προφήτες που αξιώθηκε να τον συναντήσει αφού έζησε στα χρόνια Του. Η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το Όνομά του μετά από την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.

Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου με μία εξ αυτών (29 Αυγούστου) τιμώντας την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής Του.

Με στοιχεία από romfea.gr και «Ευρυτανικά Νέα»