Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Με λαμπρότητα έγιναν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας, παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου

Χαρμόσυνα χτύπησε η καμπάνα στις 16/08/2016 στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου που πραγματοποιήθηκαν με αίγλη και λαμπρότητα στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική του παρουσία, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του και του ζητάμε ευλαβώς τις πατρικές του ευχές.

lithoxori agios_athanasios_collage

Συνοδεία μετά του Μητροπολίτου παρευρέθηκαν ευσεβείς Ιερείς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο σεβαστός Ιερεύς της Ενοριάς μας, ο π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΖΙΟΣ.

Τους ευχαριστούμε όλους και εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη.

Ο Δήμαρχος Αγράφων με τη συνοδεία του ήταν παρόντες και τους χαιρετάμε άξια.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι συγχωριανοί μας, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι και γνωστοί, καθώς και κάτοικοι από τα γύρω χωριά. Να μην παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε και τους παρευρισκομένους από τα χωριά του Βάλτου, οι οποίοι θερμά συμμετείχαν στην εκδήλωση μας.

2

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους παρευρισκομένους στα Θυρανοίξια του ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ κι ευχόμεθα ολόψυχα ο Άγιος να τους χαρίζει υγεία σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

ΙΔΡΥΤΕΣ του Ιερού Ναού είναι ο κ. ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ από το ΛΙΘΟΧΩΡΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ο οποίος προσέφερε μακροχρόνια και απαιτητική εργασία για την ίδρυση του Ναού μαζί με τον γιο του, ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΑΝΔΡΕΑ. Υπήρξε πρωτοπόρος αυτής της ιδέας και αξίζουν συγχαρητήρια για τις φιλότιμες προσπάθειες σε αυτόν και την οικογένειά του.

Επίσης, προσέφεραν τα μέγιστα για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού ο κ. ΣΑΛΑΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ από την ΑΛΕΥΡΑΔΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, (Γαμπρός Λιθοχωρίτης και Πρόεδρος ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΑΛΤΟΥ), ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ από το ΛΙΘΟΧΩΡΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ στήριξαν και ενθάρρυναν το έργο φιλότιμα, εκφράζοντας βαθύτατα την επιθυμία να υλοποιηθεί η ανέγερση του Ιερού Ναού. Ας έχουν την εκτίμηση μας και τη βοήθεια του ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

9

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, είμαστε υποχρεωμένοι, να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προσέφεραν και συμπαραστάθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και τους ευχόμαστε ο Άγιος Αθανάσιος να τους στηρίζει παντού και πάντοτε.

ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΩΣ ακούστηκε από τον Σεβασμιότατο και Δεσπότη κ.κ. Γεώργιο Καρπενησίου το: “Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης”. Έτσι, πλημμύρισε ο ναός από τη Θεία Χάρη, εισήλθε στον Ναό Ο ΙΣΧΥΡΟΣ, Ο ΔΥΝΑΤΟΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ, Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ και ανοίχτηκαν διάπλατα οι Πύλες του Ναού.

Από τώρα και στο εξής μπορεί κάθε χριστιανική ψυχή να εισέλθει στον Ναό με ευλάβεια περισσή, να προσκυνήσει τον Πανάγαθο Θεό, την Παναγία Μας, τον Άγιο Αθανάσιο και όλη τη στρατιά των Αγίων και των Αγγέλων και να τελεστούν Θείες Λειτουργίες και Μυστήρια στον Ιερό χώρο τούτο.

3

Το προαύλιο της Εκκλησίας στολίζεται από την πανέμορφη κτιστή πέτρινη βρύση, φτιαγμένη από τον κ. ΚΑΤΣΙΑΔΑ ΓΕΩΡΓΙΟ του ΑΝΔΡΕΑ, οικοδομημένη με πολύ μεράκι και τέχνη.

Τα δε τρία αδερφομένα, αιωνόβια πουρνάρια δεσπόζουν στον χώρο του προαυλίου και το ένα εξ’ αυτών φιλοξενεί και κρατάει γερά, προς το παρόν, τη μελωδική καμπάνα του Ναού.

Το εκκλησάκι είναι πέτρινο, γραφικό και ο δε χώρος παραδεισένιος. Αξίζει να τον απολαμβάνουμε.

Ο κόσμος μετά τον Αγιασμό προσήλθε κι άναψε ευλαβικά κεράκι, ασπάστηκε την Ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου και έλαβε άρτο. Επακολούθησε πλούσιο φαγοπότι με την ευλογία του Δεσπότη.

Στη συνέχεια ακολούθησε και γλέντι,το οποίο κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

 

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.

 

ΕΙΘΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ.

 

ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Γ. ΚΑΤΣΙΑΔΑ

ΞΑΝΘΗ Χ. ΣΑΛΑΟΥΝΗ

6

8

10

4

5