Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο «Γεφύρι του Μανώλη». Πρωτοβουλίες για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου στον Αγραφιώτη

Θετικά και αισιόδοξα είναι τα νέα που προκύπτουν σχετικά με την προσπάθεια να διασωθεί, να συντηρηθεί και εν συνεχεία να αναδειχθεί το ιστορικό «Γεφύρι του Μανώλη», στον ποταμό Αγραφιώτη, καθώς πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αυτοψία από ειδικούς στο μνημείο.

gefyri-manoli-aytopsia1

Επίσημα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού και αρμόδιους φορείς, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, έγινε στο «Γεφύρι του Μανώλη» την περασμένη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου.

Στον Αγραφιώτη ποταμό, όπου και στέκει αγέρωχο το μνημείο από το 1659 (!), βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Φίλων Γέφυρας Μανώλη», κ. Γρηγόρης Φέρρας (στον οποίο ανήκει και η αρχική πρωτοβουλία για τη σωτηρία του μνημείου), από το Υπουργείο Πολιτισμού οι κκ Οικονομοπούλου και Αβραμίδου, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Βόλο) η κα Πλασταρά Αικατερίνη, πολιτικός μηχανικός, και η κα Γεωργίου Κερασία, αρχιτέκτων μηχανικός, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας (έδρα τη Λαμία) η κα Μανωλούδη Γιάννα, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Φακίτσας Βασίλης και ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων κ. Ευθ. Κολοκύθας.

gefyri-manoli-aytopsia2

Σε πρώτη φάση προέχει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την προστασία του γεφυριού αφού πρώτα γίνουν γεωτεχνικές μελέτες, και κατόπιν οι ειδικοί θα προχωρήσουν στην καθολική συντήρηση και διατήρηση, εξηγεί ο κ. Φέρρας· για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ελήφθησαν και σχετικά δείγματα από το πέτρινο κτίσμα.

Το «Γεφύρι του Μανώλη» χρονολογείται από το 1659 και είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη πριν την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Ανάλογα με την στάθμη των νερών και την ποσότητα των βροχών, είτε βυθίζεται ολόκληρο κάτω από το νερό, είτε αποκαλύπτεται τελείως (συνήθως το καλοκαίρι), κατάσταση που όπως είναι λογικό έχει προξενήσει ζημιές στον σκελετό της πέτρινης κατασκευής. Το γεφύρι έχει άνοιγμα τόξου 20 μέτρα και ύψος 15μ, ενώ το μήκος του καταστρώματός του φθάνει τα 54μ και το πλάτος του τα 2,5μ.

gefyri-manoli-aytopsia3