Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή (10/10). Το μήνυμα του Κ.Ψ.Υ Καρπενησίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχοντας καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, τιμάται και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

psyxiki-ygeia1

Στόχος των δράσεων και εκδηλώσεων για αυτή την ημέρα είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αντιμετώπιση προκαταλήψεων, ενημέρωση για τα δικαιώματα των πασχόντων, κα).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ., 2002), η ψυχική υγεία δεν είναι απλά η απουσία της ψυχικής διαταραχής. Είναι η κατάσταση της υγείας, κατά την οποία ένα άτομο αναγνωρίζει τις δυνατότητές του, μπορεί να αντιμετωπίζει το καθημερινό άγχος, να είναι παραγωγικό, να ανήκει και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Το φετινό μήνυμα είναι «Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για όλους» επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί προσοχή στην παροχή άμεσων πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες – όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε σε αυτή τη θέση γιατί η ψυχική υγεία μας αφορά όλους.

Η παροχή υπηρεσιών αρχικής φροντίδας θα μείωνε τις συνέπειες των ψυχικών δυσκολιών τόσο στο άτομο όσο και την οικογένειά του. Επιπλέον, θα σταματούσε ή θα επιβράδυνε την εξέλιξη της κατάστασης σε κάτι σοβαρότερο.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε να γνωρίζουν οι άνθρωποι πού να απευθυνθούν, θα βοηθούσε να γνωρίζουν οι άνθρωποι που πρώτοι ακούνε τον πόνο των ανθρώπων (συγγενείς, γιατροί, φίλοι, κληρικοί, κα) πού να παραπέμψουν, ποιες δομές υπάρχουν και ποιές υπηρεσίες παρέχουν.

Αν έχετε υπόψη σας ένα άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολίες και ανησυχείτε για αυτό μπορείτε να του εκδηλώσετε την ανησυχία σας και να το παρακινήσετε να ζητήσει βοήθεια. Αν δεν γνωρίζετε που μπορεί κανείς να βοηθηθεί ζητήστε οι ίδιοι πληροφορίες ώστε να ενημερωθείτε κατάλληλα ώστε να δώσετε τις σωστές πληροφορίες στο άτομο που υποφέρει. Το να ζητήσει κανείς βοήθεια είναι ένδειξη δύναμης κι όχι αδυναμίας καθώς έτσι αναλαμβάνει κανείς ενεργητικά την ευθύνη για την υγεία του.

Στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη» μπορεί να αναζητήσει κανείς πληροφορίες και βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος).

Στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη της εξάρτησης, η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναζητούν και να βρίσκουν βοήθεια όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη στιγμή που τα προβλήματα αναδύονται.

Μπορεί κάποιος να μας βρει στην οδό Αγγέλων 1, Καρπενήσι 36100 (απέναντι από το Συνεδριακό Κέντρο), στο τηλέφωνο: 22370 22904, στο Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.alkyoni.gr

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες δομές στην πόλη μας που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, όπως: ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Προυσιωτίσσης 10, 361 00 Καρπενήσι Ευρυτανίας: 2237 024698. ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (για παιδιά) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Κτήρια ΟΑΕΔ, Καρπενήσι: 22370 80127. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: 22370 80238-240.