Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Προσοχή στα τζάκια! Συμβουλές της Π.Υ. Καρπενησίου προς τους πολίτες για την πρόληψη πυρκαγιών - Ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή συντήρηση καμινάδων

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, στο πλαίσιο της γενικότερης πρόληψης των πυρκαγιών και την προφύλαξη από τους κινδύνους και τα δυστυχήματα που προκαλούν, αποστέλλει σχετική ανακοίνωση προς τους πολίτες, στην οποία παραθέτει συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσοχή που απαιτείται από όσους κάνουν χρήση τζακιών για τη θέρμανσή τους.

fotia-spiti-kameno1

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με αναπτήρες ή σπίρτα, γιατί πολλές φορές έγιναν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

- Μη χρησιμοποιείτε γυμνές φλόγες όταν στη δουλειά σας υπάρχουν εύφλεκτα υγρά.

- Μην καπνίζετε ποτέ ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να σας πάρει ο ύπνος και το αναμμένο τσιγάρο να πέσει στο στρώμα και να προκαλέσει πυρκαγιά με κίνδυνο και γι’ αυτή τη ζωή σας ακόμη.

- Μην αφήνετε ποτέ γυμνά ή φθαρμένα ηλεκτρικά καλώδια γιατί θα γίνει βραχυκύκλωμα και θα προκληθεί πυρκαγιά στο σπίτι, στο γραφείο, στο κατάστημα, στην αποθήκη, στο αυτοκίνητό σας.

-Πριν φύγετε από το σπίτι σας, θυμηθείτε να ελέγξετε αναμμένες οικοσκευές και τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος.

- Τοποθετείστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από τους κρουνούς της Πυροσβεστικής.

- Μην ανοίγετε ποτέ πόρτες και παράθυρα σε χώρο όπου έχει πάρει φωτιά, αν προηγουμένως δεν τη σβήσετε τελείως, γιατί είναι δυνατό με το άνοιγμα αυτών η πυρκαγιά να αναζωπυρωθεί αμέσως.

- Μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε φωτιά που προέρχεται από υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, λάδι, οινόπνευμα, διαλυτικό κ.λπ.) με νερό, γιατί όχι μόνο δεν θα πετύχετε το σβήσιμο, αλλά θα γίνετε πρόξενοι επέκτασης της φωτιάς, για να την σβήσετε χρησιμοποιείστε βρεγμένα κλινοσκεπάσματα, χώμα, άμμο, ή πυροσβεστήρα αν έχετε.

- Ένας φορητός πυροσβεστήρας στο σπίτι μπορεί να σας προσφέρει πολλά σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σ’ αυτόν. Αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που θα τον χειριστείτε, ζητήστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Φεύγοντας για ταξίδι φροντίστε να είστε ήρεμοι και όχι βιαστικοί, κατεβάστε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρέστε το βύσμα υποδοχής της κεραίας από την τηλεόραση, για την αποφυγή κινδύνου από τυχόν κεραυνούς, κλείστε το διακόπτη παροχής νερού και προπαντός μη ξεχάσετε αναμμένο τσιγάρο ή καντήλι.

- Οι ιδιοκτήτες, ή ενοικιαστές κατοικιών και λοιπών εγκαταστάσεων όπου για την θέρμανσή τους χρησιμοποιούν εστίες τζακιού υποχρεούνται στην συντήρηση και στον καθαρισμό των καμινάδων. Στις καμινάδες των τζακιών, ανάλογα με την συχνότητα χρήσης, συσσωρεύεται αιθάλη, η οποία αν δεν καθαρίζεται τακτικά αναφλέγεται με αποτέλεσμα να προκαλείται πυρκαγιά στο εσωτερικό τους. Λόγω, όμως, της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται αναφλέγονται τα μονωτικά υλικά και τα σανιδώματα στο σημείο εξόδου της καμινάδας από την ξύλινη στέγη με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την κατοικία. Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς στην καμινάδα του τζακιού από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, θεωρείται εμπρησμός από αμέλεια και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 28, 264 και 266 του Ποινικού Κώδικα.

- Τοποθετήστε τις στάχτες του τζακιού σε μεταλλικό δοχείο και όχι σε σακούλες. Αφήστε τις να σβήσουν εντελώς και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν αναμμένα κάρβουνα τότε μόνο μπορείτε να τις βάλετε σε κάδους απορριμμάτων κατά προτίμηση μεταλλικούς. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές να προκληθεί φωτιά σε κάδο απορριμμάτων από καυτές στάχτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες.

- Μη ξεχνάτε ότι η φωτιά είναι ένα από τα τρομερότερα στοιχεία της φύσης, γι’ αυτό όταν αντιληφθείτε την παραμικρή έναρξη, μη σαστίσετε αλλά:

- Προσπαθήστε να τη σβήσετε με οποιοδήποτε μέσο έχετε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή σας (διάφορα καλύμματα, όπως κουβέρτες, χώμα, άμμο, κ.λ.π.).

- Ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας στο γνωστό τριψήφιο αριθμό 199 ή στον 22370 22199 ή 2237023102-3, ακόμα και αν κρίνετε ότι μόνοι σας μπορείτε να την σβήσετε.

- Από την έγκαιρη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής εξαρτάται η διάσωση της ζωής ή της περιουσίας σας.

- Οι Πυροσβέστες περισσότερο από τον καθένα βλέπουν και ζουν τη δυστυχία και τον πόνο που προκαλούν οι πυρκαγιές και επαγρυπνούν όλο το 24ωρο έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

 

Ο Διοικητής

Σταύρος Ευστ. Φακίτσας

Επιπυραγός