Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Μια Ευρυτάνισσα & ο «Χορός των σφουγγαράδων». Η Θάλεια Μαγιόγλου, με καταγωγή από το Καρπενήσι, παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα

Ο πιο δημοφιλής χορός της Καλύμνου, ο Χορός του Μηχανικού, γεμάτος συμβολισμούς και με κεντρική θεματική τη λύτρωση που επέρχεται με το πέταγμα του μπαστουνιού (που εμποδίζει τον ελεύθερο βηματισμό), αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Ευρυτάνισσα διδάκτορα Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας, Θάλεια Μαγιόγλου, που έγραψε ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Χορός των Σφουγγαράδων».

magioglou-thaleia-biblio

Η συγγραφέας του βιβλίου κατάγεται από την πλευρά της μητέρας της, Αρετής Αντωνοπούλου, από το Καρπενήσι, το οποίο η ίδια προσπαθεί να επισκέπτεται όταν της το επιτρέπουν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις, καθώς ζει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό (Παρίσι). Η έτερη καταγωγή είναι από την Κωνσταντινούπολη.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30, στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Βριλησσίων (πάρκο ΤΥΠΕΤ, Μπακογιάννη & Πλαταιών), θα γίνει η παρουσίαση-συζήτηση του μυθιστορήματος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ελένη Λύτρα, συγγραφέας, Πέτρος Στεφανέας, επίκουρος καθηγητής & συγγραφέας, Δημήτρης Ψαρράς, διερμηνέας συνεδρίων & μεταφραστής θεάτρου, καθώς και η Θάλεια Μαγιόγλου.

Το βιβλίο έχει ήδη παρουσιαστεί ξανά στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση έχει γίνει επίσης σε Σαντορίνη και Κάλυμνο. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Θάλειας Μαγιόγλου, που έχει ήδη δημοσιεύσει ένα επιστημονικό βιβλίο στην Αμερική.

Πως προέκυψε

Από το 2010 που ζούσε στο Παρίσι και ασχολούνταν με την επιστημονική έρευνα πάνω στην ειδικότητά της, άρχισε να γράφει το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Ο χορός των σφουγγαράδων». Η συγγραφέας δεν έχει κάποια σχέση με την Κάλυμνο, επισκέφθηκε όμως το νησί πριν από μερικά χρόνια για να συναντήσει τον εμπνευστή του χορού, τον καθηγητή φυσικής αγωγής Θεόφιλο Κλωνάρη και να μάθει από πρώτο χέρι τους συμβολισμούς του και δη τη σωματική αναπηρία και την υπέρβασή της.

«Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι και εκπονεί την διδακτορική διατριβή της στην κοινωνική ανθρωπολογία με θέμα το χορό των Καλύμνιων σφουγγαράδων, αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προτροπές των συναδέλφων της να αλλάξει θεματολογία, δεδομένου ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή της», διαβάζουμε σε συνέντευξή της στο μπλογκ kalymnosola.com.

Σχετικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αναγνώστες του βιβλίου, διαβάζουμε στην ίδια συν/ξη: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακόμα και η πιο δύσκολη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για δημιουργική έκφραση και ζωή. Κι ότι όλοι μπορούμε να διδαχθούμε από το θάρρος των σφουγγαράδων που μετατρέπουν τη δυσκολία της αναπηρίας σε χορό που προτείνει ένα είδος λύτρωσης με το πέταγμα του μπαστουνιού. Μπορούμε να πετάξουμε διάφορα μπαστούνια και να προχωρήσουμε ακόμα κι όταν νιώθουμε αδύναμοι κάποιες στιγμές».

Η ιστορία

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Ένα μυθιστόρημα που δε μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Συνδυάζει ερωτική περιπέτεια με πολιτικό θρίλερ και μας ταξιδεύει από το Παρίσι μέχρι την Κάλυμνο και την Κεντρική Ασία. Η ηρωίδα, Ελληνίδα που σπουδάζει στο Παρίσι, μπαίνει άθελά της σε ένα κύκλο ανθρώπων, που ορίζουν τις μοίρες του πλανήτη. Γνωρίζει κι ερωτεύεται ένα μυστηριώδη άντρα και πρέπει να λύσει δύο αινίγματα ποια είναι τα αληθινά του κίνητρα και ποιος είναι ο ρόλος του στο οικονομικό σκάνδαλο που συντάραξε τη Γαλλία πριν δέκα χρόνια;».

Ποια είναι η Θάλεια Μαγιόγλου

Η Θάλεια Μαγιόγλου είναι διδάκτορας κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας, επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics στο Λονδίνο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι, ως ερευνήτρια συνδεδεμένη με το Centre Edgar Morin της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά βιβλία και περιοδικά στο χώρο της και ταξιδέψει σε διάφορες χώρες για παρουσιάσεις σε συνέδρια. Μετά από σπουδές πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακά στην κοινωνική ψυχολογία στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Κατά τη διάρκεια της διατριβής της που υποστήριξε στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης, έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Sciences Po Paris. Γράφει από 7 χρονών και αγαπάει το χορό, τα καφέ, τους ανθρώπους που είναι λίγο αταίριαστοι και τις ιστορίες που δίνουν έμπνευση.