Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Μια Ευρυτάνισσα… ανακαλύπτει την Αμερική. Η Δήμητρα Μπίκα πρωταγωνιστεί σε θεατρική παράσταση στην Αθήνα (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Μια νέα, ταλαντούχα ηθοποιός, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καρπενήσι, κάνει τα τελευταία χρόνια σταθερά βήματα ανέλιξης στον χώρο της υποκριτικής, με τη συμμετοχή της σε παραστάσεις ποικίλου περιεχομένου, ενώ αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», της Χρύσας Σπηλιώτη.

mpika-dim-ithopoios5

Ο λόγος για την 29χρονη Δήμητρα Μπίκα (φωτο δεξιά), που παρότι σπούδασε Νοσηλευτική, το θεατρικό σανίδι αποδείχθηκε τελικά πιο γοητευτικό και η ηθοποιία αποτελεί πλέον για εκείνη κύριο επάγγελμα.

Έτοιμη για πρεμιέρα

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», με πρωταγωνίστριες τη Δήμητρα Μπίκα και τη Τζώρτζια Κοκκίνη. Όπως λέει η 29χρονη στα «Ευρυτανικά Νέα», το έργο «…καταγράφει αντιπροσωπευτικές σκηνές της ζωής δύο γυναικών από τα πρώτα τους παιδικά χρόνια έως τα γηρατειά. Το έργο διαρθρώνεται πάνω σε 27 σύντομες, διαδοχικές σκηνές που έχουν τη δυναμική κινηματογραφικών σεκάνς. Φωτίζονται οι στιγμές των ηρωίδων που σφραγίζουν τα στάδια της εσωτερικής τους εξέλιξης στην αναζήτηση της ταυτότητας αλλά και νοήματος της ίδιας τους της ζωής. Και γι’ αυτό, βασικός πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται ο χρόνος με τον οποίο η αναμέτρηση των ηρωίδων είναι συνεχής».

Δυο ξαδέρφες, η Καίτη κ η Λίζα, μεγαλώνουν μαζί αλλά επιλέγουν αντίθετη στάση ζωής. Τη Λίζα υποδύεται η Δ. Μπίκα: είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος αυτοπεποίθηση, επαγγελματικές φιλοδοξίες και πάθος για περιπέτειες και εντάσεις στην ερωτική της ζωή, θα βρεθεί όμως μονή της να αθροίζει τις αποτυχίες της σε όλα τα επίπεδα.

mpika-dim-ithopoios1

«Από το ξεκίνημα του έργου», αναλύει η 29χρονη, «η συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον στην πυρηνική σχέση με την ''μητέρα'', μέσα από δυο αντιπροσωπευτικές σκηνές που εικονογραφούν ανάγλυφα τη σχέση των μικρών ακόμα ηρωίδων με τη μητέρα τους». Στο επίκεντρο, εξάλλου, της δραματικής πλοκής βρίσκεται και η σχέση των δυο γυναικών με τον ίδιο άντρα, κοινό αντικείμενο διεκδίκησης και μοχλός εξέλιξης της δράσης.

Οι παραστάσεις αρχίζουν από τις 19/2 και θα παίζονται κάθε Κυριακή μέχρι 9/4, στο Θέατρο Παραμυθίας, (Παραμυθίας 27 & Πλαταιών, Κεραμεικός), στις 20.15. Είσοδος 10 ευρώ (5 ευρώ οι άνω των 65 & θεατρική ατέλεια). Κρατήσεις θέσεων: 2103457904.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Τι σημαίνει για τη Δήμητρα η υποκριτική; «Η υποκριτική είναι μια τέχνη όπου διαρκώς καλείσαι να αντλείς από τον εαυτό σου, από τα βιώματα σου και να έχεις ειλικρινή και ουσιαστική σύνδεση με τα συναισθήματά σου και ταυτόχρονα να παρατηρείς διαρκώς με ευαισθησία και οξυδέρκεια τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σου. Η μαγική συνταγή του θέατρου έγκειται στο ότι ''μπορεί να σε ταξιδέψει και να σε γεμίσει συναισθήματα και εικόνες''», δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα».

Πως όμως προέκυψε η ενασχόλησή της με το θέατρο; Η ίδια απαντά: «Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν είναι μόνο επιθυμία αλλά ανάγκη. Παράλληλα με τις σπουδές στη νοσηλευτική παρακολουθούσα θεατρικά εργαστήρια· οι γνώσεις και τα ερεθίσματα που έπαιρνα ήταν αρκετά για να με ωθήσουν να σπουδάσω την τέχνη του θέατρου και έτσι πια ακολουθώ αυτό το επάγγελμα, όσο δύσκολο και αν είναι στις μέρες μας, γιατί προσπαθώ να επιβιώσω από ένα επάγγελμα όπου οι άλλοι ακόμα και σήμερα θεωρούν πολυτέλεια. Αλλά αγαπώ αυτό που κάνω και το προσπαθώ παρά τις αντιξοότητες. Εξάλλου, όταν κάποια κοινωνία αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό πρωτίστως καταγράφεται μέσα από την τέχνη».

mpika-dimitra-ergo-afisa1

mpika-dimitra-ithopoios3

mpika-dimitra-ithopoios2

Οι φωτογραφίες είναι του Ευρυτάνα Θωμά Χαλαστάνη