Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Ένας Ευρυτάνας στην κορυφή των Άνδεων! Το νέο, εντυπωσιακό κατόρθωμα του Βινιανίτη Φώτη Θεοχάρη, που ανέβηκε στα 6.962 μέτρα

Η Ακονκάγκουα είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.962 μέτρα. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής. Εκεί βρέθηκε πρόσφατα ο Ευρυτάνας ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης, που κατόρθωσε να κατακτήσει την κορυφή και να προσθέσει ένα ακόμα «παράσημο» στο ορειβατικό παλμαρέ του, παρότι μόλις 26 χρόνων.

theoxaris-fotis-andeis1

Ο Φ. Θεοχάρης κατάγεται από τη Βίνιανη Ευρυτανίας και η γενέθλια γη αποτελεί για εκείνον, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στα «Ευρυτανικά Νέα», «σημείο αναφοράς» στη ζωή του. Εδώ και λίγο καιρό, μάλιστα, αποτελεί μέλος του Ε.Ο.Σ Καρπενησίου.

Η ανάβαση στα 6.962 μέτρα είχε και χαρακτήρα φιλανθρωπικό-συμβολικό, καθώς ο Φ. Θεοχάρης θέλησε να συμβάλει στην ενίσχυση-προβολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών με τίτλο «Η Καρδιά του Παιδιού» (άνοιξε ειδική πλατφόρμα για δωρεές), ενώ στον συγκεκριμένο σύλλογο αφιέρωσε και ολόκληρο το εγχείρημα.

Ξεπέρασε τα εμπόδια

Η πορεία και προετοιμασία με στόχο την υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο, δεν ήταν εύκολη και δίχως εμπόδια, όπως περιγράφει στα «Ε.Ν» ο 26χρονος ορειβάτης, που κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αργεντινή είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, μικροπροβλήματα υγείας (ουρολοίμωξη, ίωση), τα οποία ωστόσο σταδιακά ξεπέρασε. Είναι ενδεικτικές οι λέξεις με τις οποίες θα περιέγραφε συνοπτικά την εμπειρία του ο Βινιανίτης: «…κόπος, κόπωση, κακουχία, αναζήτηση για έλεος στην κορυφή». Ωστόσο, όπως κάθε βουνό, έτσι και η Ακονκάγκουα των Άνδεων, ξέρει να αποζημιώνει όλους εκείνους που την «κατακτούν» με σεβασμό και σύνεση.

Για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του μεγάλου υψομέτρου και των σημαντικά μειωμένων επιπέδων οξυγόνου, η ελληνική αποστολή (που απαρτίζονταν από τον Ευρυτάνα και δύο ακόμα ορειβάτες) επιδίωξε τον εγκλιματισμό κλιμακωτά, διαμένοντας σε σκηνές αρχικά στα 3300μ και ύστερα στα 4200-4900-5500-6000 μέτρα, προτού ξεκινήσουν την τελική πορεία προς την κορυφή. Σε αυτά τα πολύ μεγάλα υψόμετρα, τα πρωινά η θερμοκρασία έπεφτε ακόμα και στους -25 βαθμούς. Η αποστολή ανάβασης διήρκησε συνολικά περί τις 16 ημέρες.

theoxaris-fotis-andeis2

Με το βλέμμα (πολύ) ψηλά

Τα επόμενα ορειβατικά σχέδια του Φώτη Θεοχάρη βρίσκονται ήδη υπό προετοιμασία και είναι εξίσου εντυπωσιακά, αφού φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να κατακτήσει το βουνό Ελμπρούς (5642μ) στον Καύκασο, το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης, το Μόντε Ρόζα (4634μ), το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Άλπεων, και το θρυλικό και πολυφωτογραφημένο Μάττερχορν (4478μ), επίσης στις Άλπεις.