Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Τι συζήτησε ο Μπαμπαλής με τον Σκουρλέτη. Η συνάντηση του δημάρχου Αγράφων με τον Υπουργό Εσωτερικών & όσα τέθηκαν επί τάπητος

Η συνάντηση του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή με τον Υπουργό  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη έγινε στο γραφείο του υπουργού την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου Αγράφων θέματα.

mpampalis-skourletis-ypourgos1

"Ο κ. Μπαμπαλής μίλησε για όλα και έθεσε στον κ. Υπουργό πλήθος αιτημάτων και προτάσεων  του δήμου Αγράφων για την κάλυψη σημαντικών αναγκών και προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου.

Διαγραφή προσαυξήσεων

Κεντρικό θέμα συζήτησης του κ. Μπαμπαλή με τον υπουργό, αποτέλεσε η δυνατότητα να διαγραφούν οι προσαυξήσεις που έχουν βεβαιωθεί από το γραφείο εσόδων του δήμου, σε εκατοντάδες δημότες οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τα δημοτικά τέλη τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί τη δημοτική αρχή δεδομένου ότι υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και εγγράφως -πρόσφατα φιλοξενήθηκαν και στα «Ευρυτανικά Νέα»- δημοτών που διαμαρτύρονται για τα πρόστιμα. Εξάλλου η κίνηση αυτή του δημάρχου να απευθυνθεί στον υπουργό για να δώσει λύση, αλλιώς λύση μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει, απαιτείται Υπουργική Απόφαση, αναγνωρίζει από την πλευρά του δήμου, το δίκιο των δημοτών λόγω της κακής διαχείρισης που επικρατούσε στον δήμο την προηγούμενη δημοτική περίοδο.  Για το σοβαρότατο ζήτημα της διαγραφής των προσαυξήσεων των δημοτικών τελών των  παρελθόντων ετών του δήμου Αγράφων, αναμένεται απάντηση επί του υπ. αριθμ Πρωτ.: 622/31-01-2017 "Αίτημα του δήμου Αγράφων για διαγραφή προσαυξήσεων δημοτικών τελών παρελθόντων ετών", από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Χρέη 2 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα του δήμου είναι οι αγωγές ιδιωτών κατά του δήμου Αγράφων και τη διεκδίκηση ποσού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ, από χρέη που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές (στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αποφάσεις, παραστατικά και παραλαβή). Στη συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μπαμπαλής τόνισε ότι "… ο δήμος χρειάζεται οπωσδήποτε Νομικό Σύμβουλο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει, και ότι απαιτείται χρηματοδότηση για τις αποπληρωμές των επιδικάσιμων ποσών.". Υπενθύμισε στον υπουργό ότι εκκρεμεί αίτημα του δήμου που κατατέθηκε με την αποστολή και εγγράφων στο υπουργείο (όπως κα στον εισαγγελέα Ευρυτανίας), "… για διαχειριστικό έλεγχο του δήμου Αγράφων (τόσο του Καλλικρατικού όσο και των Καποδιστριακών που τον αποτελούν), τονίζοντας ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα.". 

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο κ. Μπαμπαλής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: "Στη χρηματοδότηση για επισκευή - ανακαίνιση και διαμόρφωση Ειρηνοδικείου και υπάρχοντος κτηρίου δημαρχείου για την στέγαση των υπηρεσιών του δήμου Αγράφων (μετά την ολοκλήρωση των μελετών) και στη δημιουργία τακτικών εσόδων στους μικρούς δήμους με συμμετοχή σε επενδύσεις (ενεργειακού χαρακτήρα) ώστε να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοσυντήρητοι σε μακροχρόνια βάση. 

Στη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ (φράγμα των Κρεμαστών) και όχι μόνο από τα μικρά υδροηλεκτρικά, ώστε να αποκτήσουν έσοδα οι δήμοι που έχουν τέτοια έργα στην επικράτειά τους και στην οικονομική βοήθεια για την ελάχιστη συντήρηση του Μουσείου της Παλιάς Βίνιανης, ενώ προσκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για τη γιορτή της Εθνικής Αντίστασης στο Μουσείο. Στην μη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών τόσο για τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 για τις τεράστιες ζημιές που είχαμε υποστεί σε όλες τις βασικές υποδομές του δήμου, όσο και για τις πλημμύρες του Ιουνίου 2016 (σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στις δύο περιπτώσεις 6 συν 6 μήνες κάθε φορά).

Στην ανάγκη εκχώρησης αρμοδιότητας και επιλεξιμότητας της δαπάνης για τη συντήρηση των αναμεταδοτών τηλεοράσεων λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την DIGEA  σε όλες τις ορεινές περιοχές με την περιορισμένη τηλεοπτική κάλυψη των οικισμών (για τη συντήρηση των υπαρχόντων μικρών δημοτικών αναμεταδοτών που υπάρχουν στις Τοπικές Κοινότητες) κα στην έλλειψη διαδικτυακής κάλυψης καθώς ελάχιστοι οικισμοί μας διαθέτουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτύου. Απαιτείται η πλήρης κάλυψη σε ολόκληρη την έκταση του δήμου Αγράφων."

"Ο κ. Μπαμπαλής ευχαριστεί θερμά τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για τη συνάντηση καθώς και για την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον δήμο Αγράφων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του δημάρχου Αγράφων.