Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Ο Θεόδωρος Μπαμπαλής στο συνέδριο των Σαρακατσαναίων. Η κεντρική του ομιλία και τα πολυτραγουδισμένα Άγραφα ως κοιτίδα των Σαρακατσαναίων

Δίπλα στους Σαρακατσαναίους βρέθηκε ο κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, για να συμμετάσχει στο 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19 Μαρτίου στο Αγρίνιο.

mpampalis-agrinio-sarakatsanaioi

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο δήμαρχος Αγράφων ήταν ο κεντρικός ομιλητής και «…με την ομιλία του άγγιξε τις ψυχές όλων εκείνων που διάβηκαν τη στράτα των Σαρακατσαναίων, από τα χειμαδιά ως τις ψηλές κορφές των Αγράφων», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος αρχικά έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του δήμου Αγράφων (δομή, μορφολογία κ.α.) και έκανε λόγο για έναν «αγαπημένο τόπο, πατρίδα και κοιτίδα των Σαρακατσαναίων που υμνήθηκε και τραγουδήθηκε όσο κανένας άλλος, μέσα από εκατοντάδες αθάνατα δημοτικά τραγούδια». Έδωσε μάλιστα και είδηση, καθώς ανέφερε πως «στόχος του δήμου μας είναι να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε και να διαμορφώσουμε χώρο στα Καμάρια των Αγράφων, στα 1700μ. υψόμετρο, που υπάρχει μια μαγική τοποθεσία, με ανάλογη μελέτη και χρηματοδότηση, ώστε να υποδεχτούμε το πανελλήνιο Σαρακατσάνικο Αντάμωμα και τις εκδηλώσεις στον τόπο που πραγματικά ανήκουν και τους αξίζει. Στην κοιτίδα και στην πατρίδα των Σαρακατσαναίων, τα Άγραφα».

Να τονιστεί πως σύλλογοι Σαρακατσαναίων σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα κατέκλεισαν το Παπαστράτειο Μέγαρο, όπου παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Βάσω Φεγγούλη.