Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Ζητούν ανταποδοτικά τέλη για τα Κρεμαστά. Η επιστολή Τασιού και το αίτημα σχετικά με τον υδροηλεκτρικό σταθμό

Μετά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά πλέον επίσημα την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Κρεμαστών.

kremasta-ydroilektrikos-stathmos

Πιο ειδικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός υπογράφει έγγραφο (με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2017) με αποδέκτες τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχαήλ Βερροιόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και θέμα: «Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού των Κρεμαστών - Ανάληψη πρωτοβουλιών από ΔΕΗ Α.Ε». Το έγγραφο έρχεται σε συνέχεια της από 14/12/16 επιστολής της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών και του 2146/14-2-7 εγγράφου του ΤΕΕ που ζητούσαν ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία του Υ/Η σταθμού στα Κρεμαστά.

Το έγγραφο

Το έγγραφο που υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι,

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (σ.σ έγγραφα Αδελφότητας Γρανιτσιωτών & ΤΕΕ), αιτούμαστε τη θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους υδάτων από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Κρεμαστών και παράλληλα την υλοποίηση από τη Δ.Ε.Η Α.Ε. κοινωνικών δράσεων στήριξης των κατοίκων της Ευρυτανίας.

Με βάση το άρθρο 25 του Ν. 3468/2006 όπως ισχύει, έχει θεσπιστεί ανταποδοτικό τέλος σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές ενισχύονται οικονομικά τόσο οι κάτοικοι όσο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τη δημιουργία έργων τα οποία θα προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή των περιοχών εγκατάστασης των ανωτέρω σταθμών. Ωστόσο, από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι πιο μεγάλοι και αποδοτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, οι οποίοι αντιστρόφως ανάλογα έχουν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κρεμαστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς προς όφελος των κοινωνιών, όπου αυτοί λειτουργούν.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το εν λόγω ζήτημα, προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση.

 

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Αριστείδης Τασιός».