Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

ev media-logo

Πόση ακτινοβολία δέχονται οι Ευρυτάνες; Τι δείχνουν οι μετρήσεις σε Καρπενήσι και Άγραφα και οι προειδοποιήσεις του Ι.Σ.Α

Συνολικά, στον νομό Ευρυτανίας λειτουργούν 96 κεραίες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας: 62 στον δήμο Καρπενησίου και 34 στον δήμο Αγράφων. Εξ αυτών η πλειονότητα αφορά δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ιδιοκτησίας ιδιωτικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών

keraia-ote1

Οι κεραίες εκπομπής/λήψης ραδιοσημάτων εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και, ως εκ τούτου, η πρότερη αδειοδότησή τους κρίνεται αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, προκειμένου να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο περίπου 500 σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια, που σκοπό έχουν τη μέτρηση υποδομών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ευρεία περιοχή συχνοτήτων, όπως είναι: τα δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς GSM-900 και GSM-1800, UMTS & LTE), δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης, κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, διατάξεις ραντάρ, ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (Wireless Hotspots, εταιρικές ζεύξεις κτλ.).

Στην Ευρυτανία

Το ΕΠΗΠ τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον Οκτώβριο του 2015 και σύντομα στο δίκτυό του συμπεριλήφθηκαν τρεις σταθμοί στην Ευρυτανία: δύο στο Καρπενήσι (παλαιό και νέο Δημαρχείο) και ένας στην Τ.Κ Αγράφων (κτήριο ΚΕΠ).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από τους σταθμούς μέτρησης στον νομό Ευρυτανίας είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Ενδεικτικά, με αυστηρότερο Όριο Έκθεσης τα 32 v/m (βολτ ανά μέτρο) όσον αφορά στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ο σταθμός στο κέντρο του Καρπενησίου έχει καταγράψει ανώτατη τιμή… 0,12 v/m.

Συνολικά, στον νομό Ευρυτανίας υφίστανται με νόμιμη άδεια ενενήντα έξι (96) κεραίες ηλεκτρ/κής ακτινοβολίας: 62 στον δήμο Καρπενησίου και 34 στον δήμο Αγράφων. Εξ αυτών η πλειονότητα αφορά δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ιδιοκτησίας ιδιωτικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών που επιθυμούν να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος σε μια περιοχή.

Αναλυτικά η λίστα των κεραιών που λειτουργούν στα όρια του νομού είναι διαθέσιμη στο keraies.eett.gr, μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Κεραίες που έχουν εγκατασταθεί χωρίς σχετική άδεια πριν τις 7 Μαρτίου 2012 και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σύμφωνα με τον Ν.4053/2012), θεωρούνται προσωρινά ως «νομίμως λειτουργούσες» μέχρι την έκδοση άδειας ή την απόρριψη της αίτησης από την ΕΕΤΤ, ενώ στη λίστα υπάρχουν και κεραίες που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας καθώς χαρακτηρίζονται ως Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης.

Προειδοποιεί ο ΙΣΑ

Την ίδια ώρα, πάντως, παρά το ότι οι μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρνητικά συμπτώματα στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κρούουν οι ειδικοί και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, προτείνοντας αλλαγή των εθνικών ορίων έκθεσης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα, μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή και πρόσθεσε ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

«Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό» σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών πρέπει να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση».