Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πάσχα… χωρίς Ανάσταση για τους καταστηματάρχες στο Καρπενήσι. Υποτονική αναμένεται η κίνηση, τι δείχνουν τα στοιχεία - ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μακρινό παρελθόν μοιάζουν πλέον οι χρονιές που οι πασχαλινές εορτές έδιναν σημαντική ώθηση στην αγορά του Καρπενησίου και ολόκληρης της Ευρυτανίας. Η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο ναδίρ και το πασχαλινό τραπέζι θα περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως αναγκαία, ενώ χαμηλή αναμένεται η προσέλευση εκδρομέων.

epitafios-20161

Κάθε πέρυσι και καλύτερα: αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που αποτυπώνει εύγλωττα την τουριστική κίνηση που θα δεχθεί η Ευρυτανία κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα -εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ξενοδόχων και εμπόρων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία, η πληρότητα στα ξενοδοχεία για το τριήμερο του Πάσχα θα φθάσει (κατά μέσο όρο) στο 60% με 70% και φυσικά θα μείνουν αδιάθετες εκατοντάδες κλίνες σε ολόκληρο τον νομό.

Το Καρπενήσι και τα χωριά θα «ζωντανέψουν» μεν αρκετά το επόμενο διάστημα, κατά κύριο λόγο όμως από Ευρυτάνες που θα επιλέξουν να περάσουν το Πάσχα στα πάτρια εδάφη, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Την ίδια ώρα, έμποροι και καταστηματάρχες στο Καρπενήσι προσδοκούν μια μικρή ανάσα, ασφαλώς πάντως δεν περιμένουν θαύματα· γνωρίζουν (καλύτερα από τον καθέναν) πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ. Έτσι, το πασχαλινό τραπέζι θα σχεδιασθεί με… φειδώ και χωρίς υπερβολές.

Το κόστος μετακίνησης (βενζίνη, διόδια κ.α.) από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την Ευρυτανία θεωρείται απαγορευτικό για πολλές οικογένειες, ενώ το γεγονός πως στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται ανοιξιάτικος καιρός οδήγησε πολλούς στο να επιλέξουν νησιώτικους ή παραθαλάσσιους προορισμούς για την πασχαλινή εξόρμηση· έτσι, το 100% θα φθάσει η πληρότητα στην Κέρκυρα, τη Σύρο κ.α.

Επίσης, το γεγονός ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι σταμάτησε τη λειτουργία του για τη φετινή σεζόν (εξαιτίας έλλειψης επαρκούς χιόνωσης) απέτρεψε, πιθανόν, ορισμένους από το να επιλέξουν το Καρπενήσι· να σημειωθεί, πάντως, ότι το μοναδικό Χ.Κ που παραμένει ανοικτό είναι αυτό του Παρνασσού.