Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

ev media-logo

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες, συνολικά 145 Ευρυτανόπουλα. Οι υποψήφιοι ανά σχολική μονάδα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και υπουργείο ετοιμάζονται για το δίμηνο των εξετάσεων που περιλαμβάνουν τις απολυτήριες και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στα λύκεια και τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια.

panellinies-bathmoi-paidia1

Φέτος, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: 43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου.

Στην Ευρυτανία

Περίπου στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές κινείται ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων στην Ευρυτανία. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 145 υποψήφιοι, μαθητές της Γ’ τάξης και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, από τα σχολεία του ν. Ευρυτανίας δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις 2017. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2016 ήταν 142 άτομα.

Αναλυτικά, όπως κάθε χρόνο, η πλειονότητα των υποψηφίων προέρχεται από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, που φέτος ανέρχονται σε ογδόντα δύο (82) παιδιά. Ακολουθούν οι Λυκειακές Τάξεις Γρανίτσας με δέκα (10) υποψήφιους, οι Λ.Τ Κερασοχωρίου με επτά (7), οι Λ.Τ Ραπτοπούλου με πέντε (5) και οι Λ.Τ Φουρνά με τρεις (3).

Όσον αφορά στα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού, συνολικά τριάντα έξι (36) υποψήφιους διαθέτει στις φετινές πανελλήνιες το ΕΠΑΛ Καρπενησίου και μόνο δύο (2) το αντίστοιχο ΕΠΑΛ στη Φραγκίστα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, θα καταρτιστούν από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού τα εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ευρυτανία για τις πανελλήνιες.

Έναρξη στις 6 και 7 Ιουνίου

Πάντως αν και δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έχει απευθυνθεί έκκληση για «αποδραματοποίηση» των Πανελλαδικών, φαίνεται πως -και φέτος - κάθε ελληνική οικογένεια που έχει στα μέλη της τελειόφοιτο λυκείου, θα ζει τις δικές της… εβδομάδες των «παθών» από δω και πέρα.

Αναλυτικά, για τα λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις, που φέτος προηγούνται των Πανελλαδικών, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 11-26 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ και η 7η Ιουνίου, για τα ΓΕΛ.

Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, τέλος, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 26 Μαΐου, ενώ προβλέπονται και τρεις ημέρες (29-31 Μαΐου), αφιερωμένες στην επανάληψη της διδακτέας ύλης ή/και σε εκδηλώσεις των σχολείων και στην παράδοση των ελέγχων. Από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στη συνέχεια, και για πρώτη φορά φέτος, από τις 13 έως και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους, οι οποίοι θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις, στις 26 και 27 Ιουνίου.