Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Στο Καρπενήσι νομικοί και συνταγματολόγοι, με αφορμή ημερίδα & σεμινάριο, το διήμερο 5-6 Μαΐου - Το πρόγραμμα - Ομιλία του Ευρυτάνα αν. Καθηγητή Π. Μαντζούφα

Στην ευρυτανική πρωτεύουσα βρίσκονται μεταπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές των Τμημάτων Νομικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει ο Επιστημονικός Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» και κοινού σεμιναρίου του ΕΚΠΑ και ΑΠΘ.

 mikro-xorio-mouseio1

Οι συμμετέχοντες, το διήμερο Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου 2017 θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνεδρίες με ποικίλα νομικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως το Σάββατο 6/5, κατά την ημερίδα με θέμα «Η κατάσταση της συνταγματικής επιστήμης σήμερα», θα μιλήσει και ο Ευρυτάνας Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, Παναγιώτης Μαντζούφας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σεμινάριο την Παρασκευή 5/5

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Καρπενησίου, κοινό σεμινάριο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου των Νομικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, με την ανάπτυξη του θέματος «Η άμεση εκλογή του ΠτΔ και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του». Μεταξύ άλλων, θα τεθεί το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, «οι περιορισμοί στη θητεία των βουλευτών και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Βουλευτή με αυτή του Υπουργού, «Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Bremain στην κυριαρχία του κοινοβουλίου», «H κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η έννομη προστασία του πολίτη, Σταθερή κοινοβουλευτική θητεία ως παράμετρος της κυβερνητικής σταθερότητας», κ.α.

Ημερίδα το Σάββατο 6/5

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Σχολείου (Μουσείου) στο παλαιό Μικρό Χωριό η ημερίδα με θέμα «Η κατάσταση της συνταγματικής επιστήμης σήμερα».

Η έναρξη θα γίνει στις 9.30 το πρωί με τον χαιρετισμό του Ν.Κ. Αλιβιζάτου, Ομ. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εισαγωγική ομιλία του Ευρυτάνα Π. Μαντζούφα, Αν. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, με θέμα «Ο λόγος περί Συντάγματος στην μεταπολίτευση: Οικονομική κρίση και συνταγματικός πληθωρισμός».

Στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσει η πρώτη συνεδρία με θέμα «Διεθνής περίπλους», όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα όπως «Η μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο συνταγματικής δικαιοσύνης: Διαδρομές της γαλλικής συνταγματικής επιστήμης», «Μεταξύ δόγματος και θεωρίας: Σύγχρονες τάσεις της γερμανικής συνταγματικής επιστήμης» κ.λπ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Ζητήματα μεθοδολογίας του Συντάγματος», με την ανάπτυξη των εξής ενοτήτων: «H ερμηνεία του Συντάγματος μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης», «Η λειτουργική αναχώρηση του αντιπροσωπευτικού συστήματος» κ.α.

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία της ημερίδας αφορά τα «Ηθικά και πολιτικά όρια του Συντάγματος». Λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Δ. Κυρίτσης, Αν. Καθηγητής, School of Law, University of Reading, θα μιλήσει για τις «Ηθικές αξίες και συνταγματική επιστήμη», ενώ ο Γ. Τασόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, για «Το οικονομικό Σύνταγμα μετά την κρίση». Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στις 4.30μ.μ.