Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

ΒΙΒΛΙΟ. Perfidia, του James Ellroy (Κλειδάριθμος, 1024 σελ.)

748

Λος Άντζελες, 6 Δεκεμβρίου 1941. Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, η επίθεση της Ιαπωνίας εναντίον των Η.Π.Α. στο Περλ Χάρμπορ, πέρα απ’ το σοκ που θα προκαλέσει, θα γίνει η αφορμή για να ξεσπάσει ένα κύμα ρατσιστικού, εθνοτικού μίσους προς τους Ιάπωνες-Αμερικανούς που κατοικούσαν αρμονικά μέχρι τότε στην Πόλη των Αγγέλων. Η σατανική δολοφονία μιας οικογένειας Ιαπώνων φέρνει κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Ο αστυνόμος Γουίλιαμ Πάρκερ, αλκοολικός, ιδεολόγος, τυραννισμένος από ενοχές και εμμονές συγκρούεται με τον διεφθαρμένο αρχιφύλακα Ντάντλεϊ Σμιθ, Ιρλανδό μετανάστη, πρώην δολοφόνο του IRA και μετενσάρκωση του ίδιου του Μακιαβέλι. Ο Χιντέο Ασίντα είναι ο μόνος Ιάπωνας στο Εγκληματολογικό της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Η Κέι Λέικ είναι μια νέα διανοούμενη, αντιφατική και πολύπλοκη, που γοητεύεται απ’ την περιπέτεια και τον κίνδυνο. Όλοι μαζί θα εμπλακούν στην έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης και θα βρεθούν στο επίκεντρο των συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων, παίχτες και αλλά και πιόνια της τραγικότητας της ανθρώπινης μοίρας.

Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς τα μεγαλεπήβολα, «τολστοϊκά» και «στανταλικά», εγκαίνια της δεύτερης τετραλογίας του Λος Άντζελες. Ο Ellroy, σε δαιμονιώδη φόρμα και παρά τις όποιες σεναριακές υπερβολές του (υπερβολές εξάλλου που συνηθίζουν όλοι οι σπουδαίοι παραμυθάδες-ακόμα και οι πιο σκοτεινοί) δημιουργεί ένα ιστορικοπολιτικό και αστυνομικό υπερθέαμα το οποίο, αν ο αναγνώστης κατορθώσει να μη χάσει τον ρυθμό τρέχοντας πάνω στη στακάτη του πρόζα και στις λαχανιασμένες, σχεδόν παραληρηματικές, εικόνες, θα τον επιδαψιλεύσει με σπάνια λογοτεχνική απόλαυση.

Εκτός αυτού, ένας πιο ώριμος Ellroy εδώ, παρά τις αμφιλεγόμενες-κατά καιρούς-απόψεις του, γίνεται αναπάντεχος αντιρατσιστικός σύμμαχος και πολύτιμος πολιτικός αναλυτής των καθεστώτων κρίσης που ευνοούν την άνοδο του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μιας ανόδου που εκμεταλλεύονται επιδέξια οι διαχρονικοί εξουσιαστές για να πλουτίσουν και εξουσιάσουν ακόμα περισσότερο.