Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

«Πρωταθλητές» στις επιδόσεις οι Ευρυτάνες μαθητές. Τα υψηλότερα ποσοστά καλών βαθμών πανελλαδικώς καταγράφουν τα Ευρυτανόπουλα σε Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ

Ευρυτανία, Γρεβενά, Κοζάνη, Καρδίτσα, Τρίκαλα & Άρτα αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στον χάρτη της εκπαίδευσης για την περίοδο 2002 - 2014, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά καλών επιδόσεων από τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

gel-karpen-apo-parko1

Πολύτιμο «εργαλείο» για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά στην εκπαίδευση στην Ευρυτανία αποτελούν τα στοιχεία έκθεσης που διενήργησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νίκο Παίζη, με θέμα την εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια) στην Ελλάδα.

Διαπρέπουν τα Ευρυτανόπουλα

Η κύρια, εξαιρετικά θετική και ελπιδοφόρα διαπίστωση στην οποία προβαίνει κανείς μελετώντας τα στοιχεία είναι το ότι οι Ευρυτάνες μαθητές της Β/θμιας (Γυμνάσια-Λύκεια) εμφανίζουν πολύ καλές επιδόσεις, συγκρινόμενα με τον εθνικό μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ που πήραν μέρος στις τελικές εξετάσεις και προήχθησαν με βαθμό "Άριστα", "Πολύ Καλά" και "Καλά" επί του συνόλου των εγγεγραμμένων μαθητών το 2014 καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Γρεβενά, Κοζάνη, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Άρτα και Ευρυτανία.

Στην δεύτερη καλύτερη θέση βρίσκονται 26 περιφερειακές ενότητες (μεταξύ άλλων η Αιτωλοακαρνανία και η Φθιώτιδα), μέτριες εκπαιδευτικές επιδόσεις έχουν η Λευκάδα και η Εύβοια, ενώ στη δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκονται 16 περιφερειακές ενότητες εκ των οποίων τα 7 είναι νησιά. Η ομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης, Ροδόπης, Ζακύνθου και Δυτικής Αττικής.

Αντίστοιχα, χαμηλότερα από τον μέσο όρο είναι τα ποσοστά μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στη Β/θμια. Οι Ευρυτάνες μαθητές Γυμνασίων με χαμηλές επιδόσεις ανέρχονται στο 8,5%, όταν στο σύνολο της χώρας το ποσοστό αγγίζει το 11%. Αντίστοιχα, στα Γενικά Λύκεια του νομού ο δείκτης χαμηλής επίδοσης μαθητικού πληθυσμού φθάνει στο 21,4% (23% πανελλαδικά) και στα ΕΠΑΛ στο 40% (πανελλαδικά 45,7%).

Από την έκθεση προκύπτει ότι περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλή επίδοση έχουν: τα αγόρια, οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και οι μαθητές των εσπερινών κ.α.

Λίγοι μαθητές ανά αίθουσα

Ένα ακόμα στοιχείο, τέλος, με ενδιαφέρον, έχει να κάνει με τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τα στοιχεία για την Ευρυτανία αποδεικνύουν το… προφανές, ότι ο νομός είναι αραιοκατοικημένος και σε πολλά σχολεία (στα χωριά) γίνεται μάθημα με μονοψήφιο αριθμό παιδιών.

Στα δημοτικά σχολεία του νομού, για την περίοδο 2002-2014, η αναλογία μαθητών ανά τμήμα ανήλθε σε 14,3, όταν πανελλαδικά ο ίδιος αριθμός διαμορφώνεται στο 17,3. Χειρότερη είναι η εικόνα στα νηπιαγωγεία, καθώς σε αυτά της Ευρυτανίας φοιτούσαν τα λιγότερα παιδιά, μόλις 11,5 ανά τμήμα (σύνολο χώρας: 17,3).