Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Γνήσιο λογοτεχνικό & θεατρικό ταλέντο. Ο 17χρονος Ευρυτάνας Κων/νος Τσιούνης κέρδισε το Α’ Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης & Διηγήματος

Σε ποικίλους τομείς και δραστηριότητες προοδεύουν οι απανταχού Ευρυτάνες, που μοχθούν, αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και ενίοτε βλέπουν την προσπάθειά τους να επιβραβεύεται. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο 17χρονος Κωνσταντίνος Τσιούνης, καταγόμενος από τη Δομνίστα Ευρυτανίας.

tsiounis-kontstantinos-diigima1

Ένα «δικό μας» παιδί, με καταγωγή από την Ευρυτανία και αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Δομνίστα, ο 17χρονος Κωνσταντίνος Β. Τσιούνης, μαθητής της Γ’ τάξης Λυκείου και κάτοικος Μεγάρων Αττικής, ήταν ο νικητής στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος που διοργάνωσε πρόσφατα το Μορφωτικό Ίδρυμα Πετρούπολης, υπό την αιγίδα της Unesco.

Ο μαθητής βραβεύτηκε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα για το ερωτικό διήγημά του «Min lille» (Το Μικρό Μου) και μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το πάθος του για τη συγγραφή, το θέατρο και τη σχέση του με την Ευρυτανία.

«Η ποίηση για εμένα είναι το δρομάκι εκείνο στα παραμύθια που εμφανίζεται μέσα από τις ομίχλες στην προσπάθεια του ήρωα να ξεφύγει από τους εχθρούς του που τον καταδιώκουν. Δύσβατο μεν, σωτήριο δε», σημειώνει και προσθέτει πως «…η συγγραφή είναι το αγχολυτικό μου χαπάκι. Μέσα στο απρόσωπο των εξετάσεων και στα όσα δεινά επιφέρουν τελικά στο ψυχισμό του μαθητή, είναι βοηθός στη προσπάθεια μου».

Έμπνευση η Δομνίστα

Ο κύκλος των διαγωνισμών για τον 17χρονο Κωνσταντίνο άνοιξε πέρσι, «…σε μια προσπάθειά μου όχι μόνο να ελέγξω τις δυνατότητές μου, αλλά και να εκπληρώσω την επιθυμία φίλων και καθηγητών να έχουν κάτι δικό μου στα χέρια τους».

Έγινε, λοιπόν αυτό, όπως λέει, με το διήγημα «Ο κήπος της Αμαλίας», που εκτυλίσσεται στη Δομνίστα και το οποίο απέσπασε το Β΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ‘Γρηγόριος Πεντζίκης’ από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δράμας. Μιλώντας για το έργο αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ήταν για μένα μια ευκαιρία να δείξω ότι η προσωπικότητα μου δεν είναι ποτισμένη μονάχα με αλμυρό νερό και με μια εσάνς ψημένου φιστικιού και ρετσίνας, αλλά έχει και κάτι από… έλατο, κάστανο και τσίπουρο».

Εξάλλου, αν και τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις του στην Ευρυτανία έχουν γίνει λιγότερο τακτικές («λόγω φόρτου δραστηριοτήτων και των εξετάσεων»), ως παιδί περνούσε σχεδόν 2 μήνες στο χωριό του πατέρα του («καλοκαίρι, Χριστούγεννα ή Πάσχα και στις εκλογές αν είχα το κουράγιο να περάσω το μαρτύριο των στροφών στον Τυμφρηστό», όπως σημειώνει με χιούμορ).

Πάθος για το θέατρο

Ο Κων/νος Τσιούνης ετοιμάζεται προσεχώς να ριχτεί στη «μάχη» των Πανελληνίων Εξετάσεων, στοχεύοντας την εισαγωγή του σε κάποια Φιλολογική Σχολή («θα με βοηθήσει η ενασχόληση μου με τα γράμματα σε αυτό που κάνω»), ωστόσο, πλην της συγγραφής, το πάθος του, «για αυτό που ζω και αναπνέω», όπως λέει, είναι το θέατρο: «Συμμετέχω σε παραστάσεις είτε σε σχολικές είτε εκτός σχολείου από Α΄ δημοτικού. Με την ομάδα του Γυμνασίου συμμετείχαμε σε Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ενώ στο Λύκειο μου δόθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσω τη σχολική εορτή της 28ης Σεπτεμβρίου, γράφοντας ένα πρόχειρο θεατρικό έργο», εξηγεί.

«Το θέατρο δε το αφήνω ο κόσμος να χαλάσει! Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω θεατρικό εργαστήρι με παιδιά δημοτικού ανεβάζοντας ένα παραμύθι δικής μου επινόησης. Προσωρινά θα μείνω στο “θα”. Προέχουν άλλα πράγματα αυτό το διάστημα», καταλήγει, ευχαριστώντας τα «Ευρυτανικά Νέα» για τη φιλοξενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ "MIN MILLE" ΕΔΩ