Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Φόρος τιμής στον Σταυραετό των Αγράφων. Ο δήμος Αγράφων τίμησε τον Κατσαντώνη στη γενέτειρά του, τον Μάραθο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στον Μάραθο των Αγράφων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-θεσμός προς τιμήν του Αντώνη Κατσαντώνη, προδρόμου της λευτεριάς. Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, στο χωριό Μάραθος, ο δήμος Αγράφων τίμησε τον προεπαναστατικό ήρωα.

katsantoneia 2017_me_kolaz

Στη γενέτειρα του Κατσαντώνη, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και 20 χρόνια, ανήμερα της Πεντηκοστής, πραγματοποιείται εκδήλωση προς τιμή του ήρωα, αλλά και το ετήσιο αντάμωμα των όπου γης Μαραθιωτών. Αποδίδεται έτσι φόρος τιμής στον πρόδρομο της λευτεριάς του γένους, που με το μαρτυρικό του θάνατο ανυψώθηκε σε φλάμπουρο εθνικής λύτρωσης και έγινε σημείο αναφοράς για τους απανταχού Σαρακατσάνους.

Όσα έγιναν την Κυριακή

Ο δήμος Αγράφων, σε συνεργασία με την ΤΚ Μαράθου και τον Σύλλογο Μαραθιωτών, ανέλαβε φέτος την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Κατσαντώνη και η καθειρωμένη κατάθεση των στεφάνων.

Από δύο μικρούς Μαραθιώτες ακούστηκε το προσκλητήριο των Κατσαντωναίων, με τις ντουφεκιές να ηχούν στις ψηλές κορφές των Αγράφων και στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Κώστας Τάκης απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του δημάρχου κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, όπως και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Ευρυτανίας κα Κατερίνα Καλαντζή, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιού.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον πρώην δήμαρχο Αγράφων κ. Χρήστο Μπούρα, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ηλίας Μπουμπουρής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο για τη συμβολή του, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν ο δήμος δεν έπαιρνε στις «πλάτες» του την εκδήλωση, τα Κατσαντώνεια στνο Μάραθο φέτος δεν θα γίνονταν, παροτρύνοντας τους συγχωριανούς του να συμβάλλουν όλοι μαζί για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης την επόμενη χρονιά, για να μην ακουστεί το «κύκνειο άσμα» για τα «Κατσαντώνεια».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Βάσω Φεγγούλη, η οποία ήταν και η τελετάρχης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου κ. Παύλος Μπαλωμένος, Πρόεδροι ΤΚ του δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.