Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Στη Δομνίστα του καπετάν Άρη. Η επέτειος των 75 χρόνων από την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα γιορτάστηκε την Κυριακή

Την Κυριακή 11 Ιουνίου γιορτάστηκε στη Δομνίστα η 75η Επέτειος από την Έναρξη του Ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Από εκεί ξεκίνησε, τέτοιες μέρες του ’42, η ένοπλη δράση κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, η Εθνική Αντίσταση.

1

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βασιλική Λάζου, Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία στον πανηγυρικό της έκανε μια περιεκτική αναφορά στα γεγονότα της εποχής, αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε όλοι μας σήμερα και αναρωτήθηκε τι σημαίνει για εμάς σήμερα η Αντίσταση, στη δεινή συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τα μηνύματα της ηρωικής Αντίστασης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον π. Ματθαίο και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο από τους κ.κ.: Κώστα Κοντογεώργο, βουλευτή Ευρυτανίας, Άρη Τασιό, Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Βονόρτα, αντιδήμαρχο Καρπενησίου, Κων/νο Τάκη, αντιδήμαρχο Αγράφων, Γιάννη Σταμάτη, π. δήμαρχο Δομνίστας & αρχηγό Μείζονος Αντιπολίτευσης στον δήμο, Γιώργο Αναγνώστου, εκ μέρους της Νομαρχιακής επιτροπής Σύριζα, Σπύρο Ζούκα, εκ μέρους της Τ.Κ Στάβλων, Ανδρέα Ζούκα, εκπρόσωπο τη Πανευρυτανικής Ένωσης, Ευαγγελία Νταλιάνη, πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας και Νίκο Καρέτσο, πρόεδρο της Τ.Κ Δομνίστας. Ακολούθησε χαιρετισμός της κας Γεωργίας Γκαρίλα, αντιδημάρχου Καρπενησίου, και η κεντρική ομιλία από τη Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«14 μήνες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων και την κατοχή της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα, το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου 1942, μια ομάδα από 11 παλικάρια άφησε το λημέρι της κοντά στον Κρικελοπόταμο και εισήλθε θαρραλέα στο ευρυτανικό κεφαλοχώρι Δομνίστα τραγουδώντας ‘Μαυρ’ είναι η νύχτα στα βουνά’» ανέφερε η κα Λάζου και συνέχισε:

«Μπροστά μια ελληνική σημαία που είχε φέρει ένας αντάρτης από το σχολείο στο Κρίκελο έγραφε Ελεύθερη Ευρυτανία – ΕΛΑΣ. Δίπλα στη φάλαγγα βάδιζε ένα νέος άντρας κρατώντας σφιχτά ένα οπλοπολυβόλο, το μοναδικό αυτόματο της ομάδας .Ακολουθούσε ο Άρης με τους αντάρτες. Όταν η ομάδα έφτασε στην πλατεία, σταμάτησε μπροστά στο καφενείο. Όσοι ήταν εκεί ξαφνιάστηκαν. Ο Άρης κάλεσε τον παπά και τον πρόεδρο του χωριού το δάσκαλο και όλους τους χωριανούς και ζήτησε να τους μιλήσει. Τους εξήγησε ότι ήταν αντάρτες του ΕΛΑΣ, του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και τους μίλησε για τους σκοπούς του αγώνα που άρχιζε.

2

Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη του αγώνα εναντίον των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους και τόνισε ότι μόνο του θα αποκτήσει την ελευθερία του το έθνος, μέσα από τον ένοπλο αγώνα. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι της Δομνίστας, πρώτοι από όλους τους Έλληνες, έμαθαν ότι αντάρτες εμφανίστηκαν στα βουνά και τα χωριά της σκλαβωμένης Ρούμελης».

Η κεντρική ομιλήτρια παρουσίασε τη δράση του ΕΛΑΣ, τους σκοπούς και όσα πρωτοφανή κατάφεραν οι αντάρτες εν μέσω κατοχικού ζυγού και έκλεισε τον λόγο της μιλώντας για «διπλό χρέος» όλων ημών σήμερα: «Αφενός», όπως σημείωσε, «οφείλουμε να διασώσουμε τη μνήμη των αγώνων μιας ολόκληρης γενιάς, να σώσουμε τις μαρτυρίες τους, τις εμπειρίες τις εκτιμήσεις τους. Και αυτό δε γίνεται με στρογγυλέματα και με επιλεκτική ανάσυρση των γεγονότων ανάλογα με την πολιτική συγκυρία αλλά με ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση» και «από την άλλη», πρόσθεσε, «αν θέλουμε να βλέπουμε κατάματα το παρελθόν και εορτασμοί ηρωικών επετείων σαν τη σημερινή να έχουν νόημα οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι σημαίνει για εμάς σήμερα η Αντίσταση στη δεινή συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που βρίσκεται ακόμα μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο». «Αν θέλουμε να αποκτήσουν ξανά νόημα οι λέξεις δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και εθνική αξιοπρέπεια», κατέληξε, «ο λαός -εμείς δηλαδή- πρέπει να ξαναβγούμε στο προσκήνιο της Ιστορίας και να πάρουμε την  τύχη του τόπου μας στα χέρια μας».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος τόνισε πως «οφείλουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να προασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας, την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, να απομακρύνουμε τα άκρα (…), να κλείσουμε τα αυτιά μας στον διχασμό, να ομονοήσουμε και να δούμε μπροστά». «Μόνο τότε», ανέφερε, «δικαιώνονται και οι αγώνες όλων των προγόνων μας και κυρίως αυτών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας».

Σύντομα μηνύματα απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός και ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Κώστας Τάκης, προτού η εκδήλωση κλείσει με την τήρηση 1΄σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

domnista antistasi_panorama

3