Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

ev media-logo

ΚΔΑΠ ΜΕΑ δήμου Καρπενησίου 2007-2017. Γιόρτασε 10 χρόνια ζωής & προσφοράς με μια φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση - Αναδρομή, βραβεύσεις, μουσική

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) «Ανεμώνη» του δήμου Καρπενησίου και για τον λόγο αυτό η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ διοργάνωσε μια όμορφη γιορτή στο Συνεδριακό Κέντρο.

 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) «Ανεμώνη» του δήμου Καρπενησίου δημιουργήθηκε το 2007, ώστε να καλύψει υφιστάμενες ανάγκες (κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων κ.α.) ατόμων με αναπηρία. «Χτίστηκε», λοιπόν, βήμα-βήμα μια δομή που δέχεται παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία καθημερινά, όλους τους μήνες του έτους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Στην «Ανεμώνη» τα ΑμεΑ, όλα αυτά τα χρόνια, περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους απασχολούμενα με γυμναστική, ξυλουργική, χειροτεχνίες, ζωγραφική κ.α, ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούνται και γίνονται κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, που αργά αλλά σταθερά μαθαίνει να σέβεται τη διαφορετικότητα. Η «Ανεμώνη» είναι το μοναδικό, αντίστοιχο κέντρο που υπάρχει στην Περιφέρεια Στερεάς

Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας, η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ (όπου υπάγεται το ΚΔΑΠ ΜΕΑ) διοργάνωσε εκδήλωση, το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Ήταν μια γιορτή που τα είχε όλα: φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, γέλιο, χαρά, τιμητικές βραβεύσεις, μουσική. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης κ.κ Γεώργιος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, αντιδήμαρχοι, γονείς, παιδιά και απλοί πολίτες. Το ξεχωριστό απόγευμα άνοιξε με τα μέλη του Κέντρου να χορεύουν επί σκηνής τον «Ζωναράδικο», με τη βοήθεια μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. 

Μια σπουδαία κοινωνική δομή

Την εκδήλωση συντόνιζε η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Σοφία Ζαλοκώστα, η οποία στην ομιλία της έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στην ιστορία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, από την ίδρυσή του το 2007 μέχρι σήμερα, στάθηκε δε ιδιαίτερα στους ανθρώπους που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο ώστε η «Ανεμώνη» να πάρει σάρκα και οστά.

«Σήμερα (σ.σ 11/6) είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς, μέρα γιορτής, γιατί καταφέραμε αισίως στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να διανύσουμε μια διαδρομή, μια πορεία 10 ετών και να έχουμε διατηρήσει ζωντανή και βιώσιμη μια σπουδαία κοινωνική δομή, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, λειτουργώντας ως ανάχωμα σε συνανθρώπους μας με αναπηρία αλλά και στις οικογένειες τους, συμβάλλοντας ενεργά στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», σημείωσε μεταξύ άλλων και ύστερα μνημόνευσε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου αυτά τα χρόνια: την κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα, νυν πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ ΠΕ Ευρυτανίας, την κα Λάσπη Βασιλική (μέλος ΕΣΑΜΕΑ), τον τότε δήμαρχο κ. Βασίλη Καραμπά, την τότε πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου κα Μαρία Πάζιου και μετέπειτα την κα Ευδοξία Κονιαβίτη, όπως και τους δημάρχους Κώστα Μπακογιάννη και Νίκο Σουλιώτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσωπικό του ΚΔΑΠ ΜΕΑ που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλει ακούραστη προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ δεν παρέλειψε τους συνεργάτες της στην ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ που υποστηρίζουν διοικητικά την «Ανεμώνη».

Αναδρομή, βραβεύσεις

και τραγούδια

Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν η διευθύντρια του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, κα Κων/να Μπουμπουρή, που παρουσίασε έναν απολογισμό δράσεων του Κέντρου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ενώ από τα μάτια των παρευρισκόμενων πέρασαν δεκάδες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από εκδηλώσεις, δραστηριότητες και γιορτές της Ανεμώνης. Τις εικόνες συνόδευσε μουσικά η χορωδία του 1ου Γυμνασίου «Ευρύφωνο», υπό τη δ/νση του Τάσου Ηλιόπουλου. Η ψυχολόγος του Κέντρου, κα Μαρία Κλέσιορα, αναφέρθηκε με τη σειρά της στους άξονες λειτουργίας της δομής, τους στόχους κ.α.

Η εκδήλωση φορτίστηκε συγκινησιακά κατά την απονομή βραβείων στα μέλη (ή συγγενείς αυτών) του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, «για τις μικρές, καθημερινές τους νίκες», όπως αναγράφονταν χαρακτηριστικά στο βραβείο· ήταν μια επιβράβευση της προσπάθειας των μελών της Ανεμώνης και της προόδου που έχουν επιδείξει. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική από τη μπάντα Live For live music, των Μάκη Κοροκίδα και Στέλιου Κοντοκώστα.