Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ένα Ευρυτανόπουλο στη Βουλή των Εφήβων. Η 17χρονη που ανέβηκε στο βήμα και πρότεινε λύσεις για το περιβάλλον

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, Ελπίδα Παπαδοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τον νομό Ευρυτανίας στις εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα (10/7) υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση.

papadopoulou-elpida-bouli1

Ενεργό ρόλο είχε η εφετινή εκπρόσωπος του νομού Ευρυτανίας στη «Βουλή των Εφήβων», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα - θεσμός που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων της Ελλάδας και της Κύπρου να πάρουν μέρος σε μια ανοικτή διαλογική διαδικασία, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις. Μεταξύ των 300 Έφηβων Βουλευτών που συμμετείχαν στην εφετινή διοργάνωση, που διεξήχθη από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου, βρέθηκε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, Ελπίδα Παπαδοπούλου (του Ανδρέα).

Μίλησε για το περιβάλλον

Οι έφηβοι βουλευτές, συγκροτημένοι στις ομάδες οι οποίες λειτούργησαν τις προηγούμενες ημέρες, προσήλθαν τη Δευτέρα (10/7) στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να καταθέσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις πάνω στις έξι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν μέσα από το πρίσμα του ενεργού πολίτη: Δημοκρατικό σχολείο, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, ψηφιακή εποχή, περιβάλλον.

«Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς η κάθε ομάδα προβληματιζόταν για το θέμα και έγινε προσπάθεια να προτείνουμε εμείς οι μαθητές ιδέες οι οποίες θα αμβλύνουν ή έστω θα μειώσουν το πρόβλημα. Ήταν μοναδικό το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας στο βωμό της δημοκρατίας», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» η 17χρονη Ελπίδα.

Η μαθήτρια του ΓΕΛ, μάλιστα, είχε την ευκαιρία να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας και να αναπτύξει εισήγηση με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. «Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι ότι είχα την ευκαιρία να εκπροσωπώ την ομάδα μου στο βήμα, παρουσιάζοντας στην ολομέλεια της βουλής τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.bouli-efibwn-2017

Οι προτάσεις της

Η Ελπίδα περιέγραψε με μελανά χρώματα την καταστροφή που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον, υπογράμμισε δε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη νέα γενιά και η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διάδοση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των ανεμογεννητριών. Μίλησε, ακόμα, για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και την ανάγκη για εντατικοποίηση της ανακύκλωσης.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, αρχικά σε προσωπικό και στη συνέχεια σε συλλογικό επίπεδο, ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος ως ένα καθολικό πρόβλημα και να προβούμε σε δράσεις (…)», επεσήμανε και ολοκλήρωσε την ομιλία της υπεραμυνόμενη του δικαιώματος «…των επόμενων γενιών να ζουν σε ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον».