Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Την επαναφορά του νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου ζητούν οι αντιπεριφερειάρχες. Υπέγραψε και ο Αριστείδης Τασιός

Με κείμενο παρέμβασή τους, 41 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Χώρας, μεταξύ αυτών και ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, όπως η επαναφορά του νομάρχη με τη λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου κατά τα πρότυπα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και η κατάργηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη.

tasios-aris-grafeio1

Στον νέο νόμο για τους Ο.Τ.Α. που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προτείνουν για τη διακυβέρνηση των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ άλλων την επαναφορά του παλιού καθεστώτος με τις Νομαρχίες, δηλαδή την μετονομασία των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Νομαρχίες και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών σε νομάρχες, την ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου ανά νομό με αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως ήταν το παλιό Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Παράλληλα ωστόσο, ζητούν τη διατήρηση του θεσμού του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου με πρόβλεψη αντιμισθίας, επίσης την κατάρτιση νομαρχιακού προγράμματος επενδύσεων - εκτελεστέων έργων και δράσεων ανά νομό, τη λειτουργία ταυτόχρονα υπηρεσίας αναπτυξιακού προγραμματισμού ανά νομό με αρμοδιότητες κατοχυρωμένες στο γενικό θεσμικό πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Χώρας όπως επίσης και την ενίσχυση της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.