Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

ev media-logo

Νεκρά τσοπανόσκυλα στο Βελούχι. Πέφτει η στάθμη της λίμνης, λιγόστεψε το νερό - Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων (έντυπη έκδοση)

Την καταγγελία των κτηνοτρόφων στο Βελούχι δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, όπως επίσης και η Αστυνομία Καρπενησίου, για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στα βοσκοτόπια του βουνού.

limni-loutsa-belouxi1

Σχεδόν καθημερινά, οι κτηνοτρόφοι έβρισκαν νεκρά ζώα. Σύμφωνα με την καταγγελία, τουλάχιστον δύο κτηνοτρόφοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από επτά τσοπανόσκυλα, μάλιστα ένα από αυτά, ήταν περιορισμένο. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία αποτελούν σημαντικό "εργαλείο" των κτηνοτρόφων στη διαχείριση των κοπαδιών.

Τα τσοπανόσκυλα επίσης, είναι άριστοι φυλακές των ομάδων στα βουνά και προστατεύουν κοπάδια και ανθρώπους κυρίως από τους λύκους οι οποίοι, όπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Βελούχι καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν βοσκοτόπια στην Ευρυτανία.

Οι συχνοί θάνατοι που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στο Βελούχι έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κτηνοτρόφων οι οποίοι φοβούνται ότι τα φαινόμενα δεν θα σταματήσουν και ζητούν την προστασία των αρχών.

Λιγοστεύει το νερό στη λίμνη

Εντωμεταξύ, οι κτηνοτρόφοι παρατηρούν ότι τα τελευταία χρόνια -και ειδικότερα φέτος- η μικρή λίμνη που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων σε νερό καθώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια να μειώνεται συνεχώς η στάθμη της.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι το φαινόμενο μείωσης του νερού στη λίμνη θα συνεχιστεί και ζητούν από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του νομού να αναλάβουν την υλοποίηση μιας μελέτης που θα αναδείξει το πρόβλημα το οποίο ζητούν να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι αν πέσει περισσότερο η στάθμη δεν θα μπορούν τα ζώα να έχουν πρόσβαση στο νερό με ασφάλεια.