Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Καρδίτσα, λήψη μέτρων στην Ευρυτανία - Το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας, σε εκτροφή βοοειδών, στην περιοχή της Στεφανιάδας του δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, η Π.Ε. Ευρυτανίας εξέδωσε ανακοίνωση λήψης μέτρων την οποία υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.

mosxaria1

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 17 Αυγούστου 2017 και ισχύει μέχρι νεωτέρας. Αποφασίζει τη λήψη μέτρων σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων γύρω από την εκμετάλλευση που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, για περιορισμό της επέκτασης του φαινομένου, και αφορά σε 39 οικισμούς του δήμου Αγράφων.

Η απόφαση

Στη Ζώνη Επιτήρησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα: Καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός της ζώνης και έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών (βοοειδή). Απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός εάν αυτά οδηγούνται σε βοσκότοπους ή στα κτήρια ενσταβλισμού τους. Το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας (Τ.Κ.Ε.Α.) μπορεί να εφαρμόσει παρεκκλίσεις από αυτή την απαγόρευση για την οδική διαμετακόμιση των ζώων χωρίς εκφόρτωση ή στάση. Περιορισμός των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της ζώνης επιτήρησης για χρονικό διάστημα 60 ημερών μετά από την εκδήλωση της πιο πρόσφατης εστίας της νόσου.

Η εφαρμογή της απόφασης αποτελεί ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας. Η μη τήρηση των όρων της παρούσας, έχει σαν συνέπεια την επιβολή κυρώσεων”, αναφέρεται στην  απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Οι περιοχές

Στην απόφαση αναφέρονται οι εξής περιοχές του δήμου Αγράφων που ισχύει η λήψη μέτρων: Γρανίτσα, Λεπιανά, Άγραφα, Λιθοχώρι, Επινιανά, Ραπτόπουλο, Ν. Αργύριο, Τρίδεντρο, Κέδρα, Πρασιά, Βραγγιανά, Τροβάτο, Παλαιόλακκα, Δένδρος, Βαλάρι, Κουστέσα, Νεράιδα, Καρυά, Έλατος, Ανηφόρα, Άγιος Αθανάσιος, Καβάκια, Πτέρη, Ασπρόρρευμα, Μεταξάδες, Βασιλέσι, Φουσιανά, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Διάσελο, Κάτω Ραπτόπουλο, Παλαιοχώρι, Ιτέα, Δαφνούλα, Άγιος Βλάσιος, Βάρκα, Αρμάμπελα, Άνω Ποταμιά, Κάτω Ποταμιά και Καστράκι.

Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής

Κατόπιν αυτού, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενος της Δ/νσης κ. Αντώνης Σαραφιανός και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

“... οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους (απολυμάνσεις, εφαρμογή εντομοαπωθητικών, περιορισμός μετακινήσεων κ.λ.π.), ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εισόδου της ασθένειας στις εκτροφές τους. Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ή υποψίας των ανωτέρω συμπτωμάτων, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών καλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας στα τηλέφωνα 22370-80260, 22370-80248 και 22370-80258.”.

Τα κυριότερα συμπτώματα

Τα ζώα τα οποία έχουν μολυνθεί εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

-Εξογκώματα (οζίδια) σε μέγεθος καρυδιού στο δέρμα, στους μαστούς. Τα εξογκώματα είναι επώδυνα και σταδιακά γίνονται πληγές (έλκη). -Πληγές (έλκη) παρατηρούνται και στο βλεννογόνο του στόματος. -Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που σταδιακά γίνεται θολό (πυώδες). -Πυρετός,   ανορεξία,   κατάπτωση,   διακοπή   γαλακτοπαραγωγής,   χωλότητα (κουτσαμάρα), μεγάλη απώλεια βάρους, θάνατοι.

Το νόσημα μεταδίδεται κυρίως με τα έντομα (μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια) και λιγότερο άμεσα (από ζώο σε ζώο) ή με μολυσμένη τροφή και οχήματα.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ένα νόσημα ιογενές και προσβάλλει τα βοοειδή (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα κ.λ.π.). Οφείλεται σε ιό  και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.