Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

DVD. Αντιρρησίας Συνείδησης [2016, Βιογραφία, διάρκεια: 130, πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Hugo Weaving]

764

Ο Ντος κατά την διάρκεια της μάχης Okinawa, μίας από τις πιο αιματηρές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο. Υπήρξε ο μόνος Αμερικανός στρατιώτης που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό, όντας ειρηνιστής ο ίδιος, αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς. Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στον στρατό μεταφέροντας τους τραυματισμένους από τις γραμμές του εχθρού ενώ βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με πυρά και τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα. Και το κυριότερο, ο Ντος ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στην ιστορία των Η.Π.Α. που έλαβε Μετάλλιο Τιμής.

Κάτι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που εμείς οι Ευρωπαίοι (λέμε τώρα) δεν μπορούμε να συλλάβουμε και να εξηγήσουμε επακριβώς. Βλέπεις ανθρώπους-καλλιτέχνες αντιφατικούς και συντηρητικούς, ανθρώπους-καλλιτέχνες που αποθεώνουν το τρίπτυχο πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια, που σε τακτά χρονικά διαστήματα προκαλούν με τις ρατσιστικές τους δηλώσεις, πότε βάζοντάς τα με τους Εβραίους, πότε με τις γυναίκες και πότε με τους μετανάστες, να γυρίζουν υπέροχες ταινίες και να αποθεώνουν τον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα, τον πασιφισμό, την ίδια στιγμή που καταγγέλλουν με δριμύ τρόπο τα δεινά που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ίδια η ιδεολογία που εκπροσωπούν.

Εδώ, ο Gibson, άνθρωπος-καλλιτέχνης που ανήκει στην άνωθεν κατηγορία, δημιουργεί, ίσως, την καλύτερη ταινία του. Μια ταινία προσωπικής, καταρχήν, εξιλέωσης, αυτο-περιορίζοντας τα σαδιστικά και βίαια ένστικτα των προηγούμενων φιλμ του, χτίζοντας έναν δίδυμο ιδεολογικό καθρέφτη που εμπερικλείει το καλό, την ψυχική ειρήνη, τον ουμανισμό, τις ανώτερες, καθολικές αξίες που σε απομακρύνουν απ’ την αποκτήνωση και τη φρίκη του πολέμου. Και ναι…το θέμα μπορεί να είναι πιασάρικο, αλλά ο Gibson, ειδικά μετά το πρώτο μισάωρο, κατορθώνει να το πραγματευτεί με εσωτερικότητα, φώτιση και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αποσπώντας απ’ τους πρωταγωνιστές του εξαιρετικές ερμηνείες.