Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Θα τρέξει 440 χιλιόμετρα, από τα Άγραφα ως τους Δελφούς και πάλι πίσω! Ο υπερδρομέας Σωτήρης Σωτηρίου μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα»

Ένα φιλόδοξο όσο και εντυπωσιακό εγχείρημα ετοιμάζεται να φέρει εις πέρας ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Σωτήρης Σωτηρίου, ο οποίος το πρωί (ώρα 6.00) της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, ξεκίνησε να τρέχει από το χωριό των Αγράφων με στόχο να διανύσει περίπου 220 χλμ ως τους Δελφούς και από εκεί να ξεκινήσει ξανά για τα Άγραφα, σε μια διαδρομή απόστασης 440χλμ συνολικά, που αναμένεται να διανυθεί σε περίπου... 80 ώρες.

sotiriou-agrafa-delfoi2

Αγραφιώτικη φιλοξενία

Ο υπερδρομέας από τα Μέγαρα θα ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς μονοπατιού Ε4, με μικρές αλλά αναγκαίες παρακάμψεις στα σημεία όπου το μονοπάτι ουσιαστικά δεν… υφίσταται ή βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Ο Σ. Σωτηρίου, μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο εγχείρημά του, στάθηκε ιδιαίτερα στη ζεστή φιλοξενία των Αγραφιωτών, που τον υποδέχθηκαν σαν δικό τους άνθρωπο· «επιβεβαίωσαν πως όσα λέγονται για την αγραφιώτικη φιλοξενία ισχύουν απόλυτα», λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, εξάλλου, πως το εγχείρημα του Σ. Σωτηρίου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των δήμων Αγράφων και Καρπενησίου, που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια.

Το ανεκμετάλλευτο Ε4

Ο δρομέας σχεδίασε το πρότζεκτ με τη λογική να φέρει εις πέρας μια διαδρομή που δεν είχε γίνει στο παρελθόν από κανέναν, με απώτερο στόχο να αφυπνίσει περί της ανάγκης για ανάδειξη του Ε4, ενός μονοπατιού που θα μπορούσε να αποτελεί πεδίο προπόνησης ή πεζοπορίας για πολλούς Έλληνες και ξένους κάθε χρόνο· αντιθέτως, σε πολλά σημεία του έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών-φυσικών φαινομένων.

sotiriou-agrafa-potami

"Κλειδί" η οργάνωση

Μαζί του έχει μια ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων, που θα του παρέχουν οτιδήποτε χρειαστεί, από την απαραίτητη τροφοδοσία μέχρι τη φωτογραφική κάλυψη του πρότζεκτ. Βάσει σχεδιασμού, ο υπεραθλητής θα βρίσκεται στο Καρπενήσι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (13/10), αφού διανύσει 55χλμ από το χωριό των Αγράφων. Στον «ομφαλό της Γης», τους ξακουστούς Δελφούς, αναμένεται να φθάσει το πρωί του Σαββάτου (14/10), από όπου θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής -ξανά από το Ε4- με προορισμό την αφετηρία, τα Άγραφα.

Το… κοντέρ στο τέλος πιθανόν να έχει ξεπεράσει τα… 440χλμ (!), ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως ο δρομέας -εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα- δεν σκοπεύει να σταματήσει για ξεκούραση, παρά μόνο για λίγα λεπτά φαγητού. Θα τρέχει, δηλαδή, συνεχόμενα για περισσότερες από 80-85 ώρες. Φυσικά, για να πετύχει τον στόχο του, ο υπερδρομέας προετοιμάζεται αναλόγως εδώ και καιρό, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα τρέξιμο εβδομαδιαίως, ειδικό διατροφολόγιο κ.α.

Οι αποστάσεις (θα καλυφθούν χ2)

Άγραφα – Κερασοχώρι 30 χιλ.

Κερασοχώρι – Καρπενήσι 25 χιλ.

Καρπενήσι – Άμπλιανη 34 χιλ.

Άμπλιανη – Αρτοτίνα 30 χιλ.

Αρτοτίνα – Αθ. Διάκος 19 χιλ.

Αθ. Διάκος – Καλοσκοπή 24 χιλ.

Καλοσκοπή – Επτάλοφος 29 χιλ.

Επτάλοφος - Δελφοί 19 χιλ.

Τελική απόσταση: 435km+