Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

ev media-logo

Τα παιδιά «γράφουν» την ιστορία. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στην έκθεση «Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ι.Μ. Προυσού» (ΦΩΤΟ)

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, η Έκτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με τους εκπαιδευτικούς Βασιλική Λάππα, Θοδωρή Γκαραβέλα και Σταυρούλα Ζιούρκα, επισκέφθηκαν την Αγαθίδειο βιβλιοθήκη στον Προυσό. Εκεί συνάντησαν την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα, η οποία κατάγεται από το χωριό και μίλησε στα παιδιά για την έκθεση "Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ι.Μ. Προυσού" που λειτουργεί ακόμη από το καλοκαίρι.

1

Ταξίδι στο παρελθόν

Η έκθεση αυτή έρχεται να παρουσιάσει ένα μέρος της πνευματικής και ιστορικής κληρονομιάς του Ελληνισμού που συνέβαλε στην απελευθέρωση και στην εξέλιξη του. Πέρα από τα κείμενα, εστιάζει και στο εικαστικό μέρος τους το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς προέρχεται από μια περιοχή η βυζαντινή τέχνη της οποίας δεν έχει επαρκώς μελετηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόλογο του καλαίσθητου φυλλαδίου που εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης και υπογράφει η κα Θανασούλα: "…πρόθεση αυτών που έγραψαν αυτά τα κείμενα δεν ήταν μόνο να μεταφέρουν ένα νόημα μέσω της γραφής, αλλά και να δημιουργήσουν έναν κόσμο με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, δηλαδή ένα κεκοσμημένο σύμπαν. Οι τίτλοι των κειμένων και τα πρωτογράμματα λειτουργούν ως μια οπτική, αισθητική εισαγωγή σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το κάλλος ως αξία, μια περίτεχνα δομημένη σκέψη, μέρος της γήινης ομορφιάς.

3

Τα διακοσμητικά στοιχεία των χειρογράφων και κωδίκων της Ι. Μ. Προυσού χαρακτηρίζονται περισσότερο από απλότητα παρά από πρωτοτυπία ή εκζήτηση, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα της εποχής τους. Η ταπεινότητα τους, τους προσδίδει μια μεγαλύτερη αξία καθώς αντανακλά την ένδεια των μέσων και των καλλιτεχνικών ερεθισμάτων των γραφέων. Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύουν το ρωμαλέο πνεύμα των δημιουργών τους, οι οποίοι υπηρέτησαν την τέχνη τους και την διαμόρφωσαν αναλόγως στα "ληστρικά όρη" όπως ήταν γνωστή η περιοχή τον 18ο αιώνα. Η κάθε σελίδα είναι ένα μικρό καλλιτέχνημα, αλλά και υπενθύμιση στον επισκέπτη της ομορφιάς ενός κόσμου που μπορεί να ξανακερδίσει.

Το Ελληνικό Σχολείο Προυσού στην προσπάθεια ανάδειξης των πολιτιστικών θησαυρών της Ευρυτανίας αναγνώρισε τη σημασία παρουσίασης του υλικού που με φροντίδα δημιούργησε και από κοινού παρουσιάζει με το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης".

2

Οι μικροί μαθητές ταξίδεψαν στο χρόνο, έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο η γνώση μεταδίδονταν στις επόμενες γενιές, την εποχή πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας και εντυπωσιάστηκαν από την αισθητική της καλλιγραφικής τέχνης. Στο εργαστήριο που ακολούθησε αναδημιούργησαν τα καλλιτεχνήματα των αρχικών κειμενογράφων, τα χρωμάτισαν, συμμετείχαν στο αέναο ιστορικό γίγνεσθαι, ενώ παράλληλα με την παρουσία τους, έδωσαν χρώμα και ζωή στην ερημική πλατεία του χωριού, που ξαφνικά ζωντάνεψε και γέμισε παιδικές φωνές, έστω και για λίγο.

Η επίσκεψη συντονίστηκε από τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Ευρυτανίας Διονύση Παρούτσα, ενώ η Μητρόπολη κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών, αναμένεται δε να υπάρξει και συνέχεια σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου, καθώς κι άλλα σχολεία της περιοχής αλλά και εκτός νομού, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

5

Ένα έγχρωμο επίτιτλο, από τα πολλά που παρουσιάζονται στην έκθεση