Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

ev media-logo

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος. Η εκδήλωση του συλλόγου «Αγώνας Ζωής» και οι ομιλίες για τη νεοπλασματική νόσο (ΦΩΤΟ)

Η πρώτη γνωριμία του νεοσύστατου συλλόγου εθελοντών ν. Ευρυτανίας κατά των νεοπλασματικών ασθενειών «Αγώνας Ζωής» με το κοινό του Καρπενησίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30/10), στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

agonas-zois-ekdilosi1

Εκεί, λίγο μετά τις 19.00 ξεκίνησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο, τη φύση της νόσου αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η ψυχολογία, τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένειά του. Την εκδήλωση «άνοιξε» η πρόεδρος του συλλόγου, κα Ανθή Μουλιανίτη-Κοντοκώστα, η οποία αναφέρθηκε στον σκοπό ίδρυσης του, τα μέλη του Δ.Σ κ.α. Ο «Αγώνας Ζωής» έγινε πραγματικότητα για να παράσχει πληροφορίες για την πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία του καρκίνου, καθώς και συναισθηματική υποστήριξη σε όσους εμπλέκονται άμεσα με τη νόσο, με στόχο να δημιουργηθεί μια κοινότητα εξωστρέφειας απαλλαγμένης από το στίγμα προς τον καρκίνο.

agonas-zois-ekdilosi2

Ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ομιλίες

Στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό ανέβηκε, κατόπιν, και ο Μητροπολίτης Καρπ/σίου κ. Γεώργιος, ενώ πρώτος εισηγητής της βραδιάς ήταν ο δρ Απόστολος-Γεώργιος Σοφός, πρόεδρος παραρτήματος Καρπενησίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Χειρουργός-Δ/ντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Καρπ/σίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Νεοπλασματική Νόσος-Πρώιμη διάγνωση και θεραπεία». Ο κ. Σοφός μίλησε για το τι είναι καρκίνος, ποιες αιτίες -εικάζεται ότι- τον δημιουργούν, με ποιες έννοιες (σχεδόν πάντα αρνητικές) έχει συνδεθεί, ενώ προχώρησε σε ταξινόμηση των νεοπλασμάτων και αναφέρθηκε σε τρόπους αντιμετώπισης της νόσου (διάγνωση, σταδιοποίηση, πρόγνωση, θεραπεία).

agonas-zois-sofos2

Όπως είπε, κομβικής σημασίας είναι η «πρώιμη διάγνωση», που μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά από τρόπους («αυτοδιάγνωση», ιστορικό, κλινική εξέταση, εξετάσεις κ.α.). Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη «θανατηφόρα συνήθεια» του καπνίσματος (ενεργητικό και παθητικό), προτού ασχοληθεί με τις θεραπευτικές δυνατότητες της νόσου, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.α.

Επίσης, εξειδίκευσε ορισμένους τύπους καρκίνων και αναφέρθηκε στους τρόπους διάγνωσης αυτών, ενώ, ολοκληρώνοντας, τόνισε με έμφαση πως σύμμαχος του ασθενούς είναι ο γιατρός, και η επίσκεψη σε αυτόν (ακόμα και για μια «ασήμαντη» αφορμή) μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός καρκίνους.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε η ψυχολόγος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου, Φανή Παπαρούπα, που μίλησε για την ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς με νεοδιαγνωσθέν νεόπλασμα, τον ρόλο και τις ανάγκες της οικογένειας. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να αγνοείται η συναισθηματική υποστήριξη του ασθενούς, αφού η ίδια η φύση του καρκίνου έχει ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

agonas-zois-paparoupa1

Παρουσίασε εν συνεχεία το τι συναισθήματα προκαλεί η νόσος τόσο στον ασθενή (άγχος, θυμός, απόσυρση, καταθλιπτική διάθεση, ακόμα και ενοχές) όσο και στους ανθρώπους γύρω του (στρες, απόρριψη αλήθειας, ιδέες θανάτου, παραμέληση εργασίας, οικογένειας, εαυτού), Όπως τόνισε, η ψυχολογική υποστήριξη είναι αναγκαία, είτε πρόκειται για άτυπη είτε για «επίσημη» (από ειδικό), ενώ μίλησε για τα είδη ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων και το πού έγκειται η αποτελεσματικότητά τους και έκλεισε την εισήγησή της με το μήνυμα: «Δίπλα από ένα ‘θέλω’, υπάρχει πάντα ένα ‘μπορώ’».