Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

ev media-logo

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια & τα μυστικά της αγοράς εργασίας. Η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

Θεσμό στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της πόλης του Καρπενησίου αποτελεί η «Ημέρα Σταδιοδρομίας», η ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσε και φέτος το φιλολογικό φροντιστήριο «λέξη» σε συνεργασία με την εταιρεία «Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας».

lexi imera_stadiodromias

Το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ήταν κατάμεστο, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 5 Νοεμβρίου 2017, από μαθητές γυμνασίου-λυκείου, γονείς, εκπαιδευτικούς κ.α., που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του κ. Σπύρου Μιχαλούλη, σύμβουλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέα του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο». Χορηγός επικοινωνίας ήταν, όπως κάθε φορά, τα «Ευρυτανικά Νέα».

Για περίπου τρεις ώρες, αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα θεματολογία σχετικά με πτυχές όπως το «Νέο Λύκειο», η διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο «γρίφος» της σωστής επιλογής σχολής, η ανάλυση προγράμματος σπουδών των σχολών, οι τάσεις της αγοράς εργασίας, τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων, συγκρίσεις Τμημάτων, εναλλακτικές καριέρες κ.α.

Ο Σπ. Μιχαλούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, που στην ουσία διευρύνει ορίζοντες και ανοίγει τον δρόμο για την επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ συμβούλεψε τα παιδιά, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, να μην μένουν στάσιμα αλλά να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις-απορίες μαθητών και γονιών, σε έναν εποικοδομητικό ανοικτό διάλογο.

Τα ταλέντα του κάθε παιδιού

Στο περιθώριο της κυριακάτικης εκδήλωσης, ο Σπύρος Μιχαλούλης μίλησε πρόθυμα στα «Ευρυτανικά Νέα», εστιάζοντας στο τι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν ένας μαθητής όταν φτάσει η στιγμή της επιλογής των σχολών προτίμησης στο Μηχανογραφικό.

«Παρότι έχει αλλάξει πάρα πολύ η αγορά εργασίας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι ανάγκες των ανθρώπων εξακολουθούν να είναι ίδιες, τα παιδιά ψάχνουν να βρουν σπουδές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως: «Με δεδομένη την ανεργία, που είναι πάρα πολύ υψηλή, και με πολύ κόσμο να θέλει να φύγει στο εξωτερικό, θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά τις εναλλακτικές που υπάρχουν, τα μεταπτυχιακά, και να τους δώσουμε το κίνητρο να δουλέψουν περισσότερο για να πετύχουν τους στόχους τους».

«Επιδιώκουμε και προσπαθούμε πάντα», τόνισε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, «…να βρούμε τα ταλέντα των παιδιών· έχουμε δει ότι μοναδική ‘συνταγή’ στην κρίση που ζούμε είναι το κάθε παιδί να ακολουθήσει αυτό στο οποίο είναι καλό, δηλαδή έχει ταλέντο και κλίσεις. Γιατί, πλέον, έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα που είναι δύσκολο και για τους γονείς να δουν και να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα (…).».

«Ένα παιδί που ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες θα πρέπει να ψάξει τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του, μέσω λ.χ. συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού (δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς), όπως επίσης να ψάξει κομμάτια που έχουν σχέση με την προσωπικότητά του.», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι «…να βρούμε τους τομείς της προσωπικότητας που είμαστε πιο δυνατοί και πάνω σε αυτούς να ‘χτίσουμε’. Υπάρχουν παιδιά που είναι εξωστρεφή-κοινωνικά και θα είναι πολύ καλά σε τομείς όπως οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ. Υπάρχουν άλλα παιδιά που είναι πιο εσωστρεφή, τα οποία θα έκαναν ‘θαύματα’ σε τομείς όπως η έρευνα, οι ιατρικοί κλάδοι κ.α. Άρα, έχει να κάνει πρώτα, με τα ενδιαφέροντα και μετά με την προσωπικότητα.».

Ποιοι κλάδοι, όμως, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας, προσφέροντας επαγγελματική αποκατάσταση; Όπως ανέφερε ο Σπ. Μιχαλούλης, οι τομείς που «θα εμφανίσουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Μεταποίηση, τα Τρόφιμα, τα Παραϊατρικά Επαγγέλματα».