Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Ο ναός της Επισκοπής “ζωντανεύει” στην Αθήνα. Εκδήλωση μνήμης για τον βυθισμένο βυζαντινό ναό, την Κυριακή 3/12, στην Παλιά Βουλή

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», με τη συνεργασία της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας «Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ», διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τον Ιερό Ναό της Επισκοπής Ευρυτανίας, στην Παλαιά Βουλή Αθηνών, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00.

3

Πρόκειται για ένα βυζαντινό μνημείο ανεκτίμητης αξίας που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και του οποίου εικόνες, σκεύη και το τέμπλο διασώζονται σήμερα σε ειδική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Για τον Βυζαντινό Ναό Επισκοπής θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης θεολόγος και συγγραφέας Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, σχετικά βιβλία του οποίου θα παρουσιασθούν επίσης στην εκδήλωση από τον Απόστολο Τσακούμη, τ. Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δυτικής Ελλάδος. Στην εκδήλωση που πλαισιώνεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ψάλλονται ύμνοι από την Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ψαλτικής Διάκονοι».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, ο οποίος και θα παραστεί σε αυτή, σημειώνουν οι διοργανωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε και στο Καρπενήσι, προ ολίγων μηνών, από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου, τον δήμο Αγράφων και τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Η διοργάνωση της εκδήλωσης και στη Αθήνα θα δώσει την ευκαιρία και στους Ευρυτάνες εκείνους που δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο Καρπενήσι το καλοκαίρι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.