Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μνήμες ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια. Η εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τον βυθισμένο ναό της Επισκοπής

Πλήθος Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων βρέθηκε την περασμένη Κυριακή (3/12) το μεσημέρι, στην Παλαιά Βουλή, εκεί όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Παναγία της Επισκοπής, τον βυζαντινό ναό που εδώ και 52 χρόνια βρίσκεται στον βυθό της Λίμνης των Κρεμαστών.

episkopi-naos-palaia-bouli1

Ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ο Σύλλογος Καρπενησιωτών «Το Βελούχι», σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών «Ο νεομάρτυς Μιχαήλ». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγους μήνες και στο Καρπενήσι.

Η Παναγία της Επισκοπής είναι ένα μνημείο με πλούσια ιστορία που ξεκινά από τον 8ο μ.Χ. Εικόνες, σκεύη, το τέμπλο του ναού και εξαιρετικές τοιχογραφίες διασώζονται (και εκτίθενται) σήμερα σε ειδική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Πολύτιμη στη μελέτη και ανάδειξη της βυθισμένης εκκλησιάς είναι, εδώ και χρόνια, η συμβολή του αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Βασιλόπουλου, ο οποίος έχει γράψει και εκδώσει τρία βιβλία για την Επισκοπή και πέρα από το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενό τους (ειδικά για τον ξεριζωμό των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να γίνει το φράγμα), αναφέρεται διαρκώς σε μια ανεκτέλεστη απόφαση της Πολιτείας της κατασκευής μιας πανομοιότυπης με την πνιγμένη εκκλησία. Ο π. Δαμασκηνός παρουσίασε πλήθος στοιχείων για την εκκλησία και τις τοιχογραφίες της, καθώς και ντοκουμέντα από το αρχείο της ΔΕΗ που σχετίζονταν με τον ναό και την περιοχή στην περίοδο της κατασκευής του φράγματος.

episkopi-naos-palia-bouli2

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι πρόεδροι του Συλλόγου, Μαρία Παπαϊωάννου, και της Αδελφότητας, Αλέξης Καρδαμπίκης, ενώ ο Θεολόγος Απόστολος Τσακούμης παρουσίασε (όπως και στο Καρπενήσι) πτυχές από το έργο του αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού. Στο θέμα αναφέρθηκε με συντομία και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ενώ ύμνους έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι».

Μεταξύ άλλων, στην Π. Βουλή έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η π. υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο π. βουλευτής Θωμάς Κώτσιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πρόεδρος των Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Θανάσης Σταμάτης κ.α.

(ΦΩΤΟ. Ηλίας Προβόπουλος)