Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Οι Ευρυτάνες «πάρκαραν» τα ΙΧ σε Εφορία και ΚΤΕΟ. Μεγαλύτερη από ποτέ η κατάθεση πινακίδων | Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Πιο μαζική από κάθε άλλη φορά ήταν η προσέλευση ιδιοκτήτων Ι.Χ. στο Τμήμα Αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ Καρπενησίου προκειμένου να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.pinakides-eforia-2018

ΦΩΤΟ. Χαρακτηριστική εικόνα από την Εφορία Καρπενησίου, την Παρασκευή (5/1). Εκατοντάδες συμπολίτες μας κατέθεσαν φέτος πινακίδες

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 έληξε η παράταση στην προθεσμία παράδοσης πινακίδων που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι -εκατοντάδες- ιδιοκτήτες ΙΧ-μοτοσικλετών και επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρυτανία είχαν πάρει αρκετά νωρίτερα την απόφαση να καταθέσουν πινακίδες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο βάρος των εξόδων που απαιτεί σε ετήσια βάση ένα αυτοκίνητο.

Και αυτό γιατί, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες στελεχών του οικονομικού επιτελείου, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας του 2018, ενώ επίσης αμετάβλητα παρέμειναν τόσο τα τεκμήρια όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, με αποτέλεσμα φέτος να καταγραφεί «έκρηξη» κατάθεσης πινακίδων από ιδιοκτήτες οχημάτων.

Εφορία: Σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων», η κατάθεση πινακίδων στην Εφορία Καρπενησίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: συνολικά τετρακόσιοι πενήντα (450) ιδιοκτήτες πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Αυτοκινήτων ώστε να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες τους.

Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ, εάν αναλογιστεί κανείς πως πέρυσι συνολικά περίπου 260 ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν «παρκάρει» τα ΙΧ τους στην τοπική Δ.Ο.Υ.

Είναι χαρακτηριστικό πως έθεσαν σε ακινησία τα οχήματά τους ακόμα και πολίτες με υψηλά εισοδήματα, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα μεγάλο το κόστος για τη συντήρηση των ΙΧ τους. Η κατάθεση πινακίδων αφορούσε, κυρίως, οχήματα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού (από 1400κ.ε και άνω), στην κλίμακα δηλαδή όπου τα ποσά είναι υψηλά. Ενδεικτικά, κάτοχος ΙΧ 2.000 κυβικών κλήθηκε να πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας 615 ευρώ, επιπλέον 287 ευρώ για φόρο πολυτελούς διαβίωσης -συνολικά 902 ευρώ (!), ενώ εφαρμόζονται και τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου.

Στην Εφορία Καρπενησίου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ΙΧ ξεκίνησαν διαδικασίες κατάθεσης πινακίδων μετά τις 10 Δεκέμβρη του 2017 και η κίνηση κορυφώθηκε όσο πλησίαζε το τέλος του έτους -και η αντίστοιχη λήξη της προθεσμίας. Όπως είναι αυτονόητο, σχεδόν στο σύνολό τους, οι πολίτες στην αιτιολόγηση για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους, επικαλέστηκαν κυρίως την οικονομική τους κατάσταση, που δεν επιτρέπει τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΚΤΕΟ: Στα ίδια επίπεδα

Όσον αφορά στα επαγγελματικά αυτοκίνητα ΙΧ (ΦΙΧ), οι ακινησίες αυτών γίνονταν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, συνολικά ογδόντα πέντε (85) ιδιοκτήτες ΦΙΧ αναγκάστηκαν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα μεγάλα κόστη. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, η προσέλευση ιδιοκτητών κυμάνθηκε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δίχως σημαντικές μεταβολές.

Συνολικά, σε επίπεδο Νομού Ευρυτανίας, 535 ιδιοκτήτες οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης παρέδωσαν πινακίδες, στη ΔΟΥ Καρπενησίου και στη Δ/νση Μεταφορών, αντίστοιχα.