Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Πρόγραμμα START: Κοινωνικοπολιτιστικά έργα από 15 νέους υποτρόφους για όλη την Ελλάδα. Εκδήλωση στην Καρδίτσα τη Δευτέρα (29/1)

Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

start-programma1

 

Το 2017, την τρίτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα, οι διοργανωτές έλαβαν περίπου 200 αιτήσεις συμμετοχής από όλη την Ελλάδα, από τις οποίες προκρίθηκαν όσες προέκριναν τη διατομεακή αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινότητας και την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των τριών φάσεων του προγράμματος, από το Δεκέμβριο 2017 ως και το Μάιο 2018 υλοποιούνται 15 κοινωνικοπολιτιστικά έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα –μεταξύ αυτών η Καρδίτσα και το Μεσολόγγι (Καρδίτσα: Ιδρύοντας ένα Κοινωνικό – Πολιτιστικό κέντρο, Μεσολόγγι: Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους: μαθητές βιώνουν επαγγέλματα της περιοχής τους που χάνονται και καταγράφουν τις τεχνικές τους με σύγχρονα μέσα

Το πρόγραμμα παρέχει στους 15 υπότροφους που έφτασαν μέχρι και την τρίτη φάση υποτροφία και χρηματοδότηση, καθώς και επιλεγμένα εργαστήρια διαχείρισης έργων και μέντορινγκ, για την εξάμηνη υλοποίηση των έργων τους.

Άτυπη παρουσίαση στην Καρδίτσα τη Δευτέρα 29/1

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 θα γίνει, στην Καρδίτσα (Domotel Arni, αίθουσα Theatro Hall, ημιόροφος), η άτυπη παρουσίαση του προγράμματος, με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων. Domotel Arni, αίθουσα Theatro Hall, ημιόροφος.

Από τις 12.30 ως τη 13.00 θα γίνει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος και οι δημοσιογράφοι θα θέσουν ερωτήσεις. Από τη 13.00 ως τις 15.00 θα γίνουν τρίλεπτες παρουσιάσεις πέντε έργων και ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.