Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο Σταφυλάς (ξανά) για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου. Νέο βιβλίο από τον αειθαλή, ακούραστο Ευρυτάνα

Ένα νέο βιβλίο για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου απέκτησε πρόσφατα η ευρυτανική βιβλιογραφία. Έχει τίτλο «Περί Ζαχαρία Παπαντωνίου ο λόγος» (σελ. 90) και συγγραφέα τον ακούραστο, αειθαλή Μιχάλη Σταφυλά, που παράγει ακόμα ανεκτίμητο πολιτιστικό έργο.stafylas-gia-papantoniou1

Πρόκειται για το 2o βιβλίο του Σταφυλά με θέμα τον Γρανιτσιώτη σπουδαίο άνθρωπο των Γραμμάτων και των Τεχνών, το οποίο περιέχει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του, «δεμένες» με συνοχή και ουσία ώστε να μείνουν στη μνήμη των αναγνωστών.

Για το βιβλίο ο Μιχ. Σταφυλάς γράφει:

«Ένας άλλος Παπαντωνίου παρουσιάζεται σε μικρά κεφάλαια όπου τα άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν νέες διαστάσεις στη ζωή και το έργο του. Από την παρωδία της ‘Προσευχής του ταπεινού’ από το Βάρναλη. Την απειλή χειροδικίας του Κ. Ουράνη και ένα χειρόγραφο ήπιο γράμμα του Παπαντωνίου στο διώκτη του. Τη συμμετοχή του στον Γλωσσικό Εμφύλιο σαν επιτροπή Αγώνα εναντίον των καθαρευουσιάνων με τον Παλαμά, τον Καρκαβίτσα και τον Κ. Χατζόπουλο, ενώ ο πατέρας του ήταν από την άλλη πλευρά. Η δυστυχία του στο Παρίσι όταν έκλεισε το ‘Εμπρός’ που τον είχε ανταποκριτή του και έμεινε αδέκαρος.

Η σωτηρία του από τον Σωτήρη Σκίπη. Κείμενα για τον Παπαντωνίου από ‘Ημερολόγια’ Ξενόπουλου, Φ. Ρωκ κλπ. Μεγάλη αναστάτωση στους πνευματικούς κύκλους για ένα γαλλικό γράμμα σε κείμενα του Παπαντωνίου. Πληροφορίες πως τον 'είδε' η Αριστερά. Περιπέτειες της ‘Γρηάς Βαβά μ'’ -το γνωστότατο ποίημα του, γραμμένο... στα ρουμελιώτικα που απαγγέλλονταν παντού ακόμα και στις φυλακές από τους κρατούμενους. Ο Παπαντωνίου ως ζωγράφος. Αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο με ανέκδοτα χαριτωμένα ή και αιχμηρά από τη ζωή του Παπαντωνίου».