Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Έρχεται το «Μέλι Ευρυτανίας». Πιστοποίηση του μελιού προωθεί η Νομαρχία. Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη στα Ε.Ν

Τρία νέα έργα-μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 245.423 ευρώ, προστέθηκαν στα συνολικά δεκαεννιά (19) που χρηματοδοτούνται από τους συσσωρευμένους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), συνολικού προϋπολογισμού 1.277.368,91 ευρώ για την Ευρυτανία το 2018. Οι νέες μελέτες εγκρίθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος που συνεδρίασε τη Δευτέρα 5/3/2018, στο ιστορικό Δίστομο.melissia-kai-meli-collage1

Για την ανάδειξη του ευρυτανικού μελιού

Ένα από τα σημαντικά έργα - μελέτες αφορά και τη διερεύνηση και υπόδειξη δράσεων για την μελισσοκομία.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” και το Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ και θα περιλαμβάνει την απεικόνιση των περιοχών του νομού Ευρυτανίας με κριτήριο την πληθυσμιακή πυκνότητα και το είδος των μελιτογόνων εντόμων, εκπαιδευτικό υλικό η άσκηση της μελισσοκομίας στο δάσος, καταγραφή και μελέτη του βιολογικού κύκλου των μελιτογόνων εντόμων, εκπαίδευση ομάδας μελισσοκόμων, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της μελιτοέκκρισης είτε μέσω του μελισσοκομικού συλλόγου, είτε ηλεκτρονικά  και ταυτοποίηση του μελιού Ευρυτανίας - ανάδειξη της ποιότητάς του και των βιολογικών του δράσεων.

Δηλώσεις Τασιού

Ως στρατηγική επιλογή στην Περιφέρεια και την Π.Ε. Ευρυτανίας, έχουμε την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στον νομό μας, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων μας και η ενίσχυση με επιστημονικά και άλλα εργαλεία του αγροτικού κόσμου, για την αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την άριστη και ει δυνατόν άμεσα αναγνωρίσιμη ποιότητα των προϊόντων της Ευρυτανίας.”

“Ένα από τα προϊόντα που προωθεί η Π.Ε. Ευρυτανίας είναι και το μέλι. Με την μελέτη αυτή θέλουμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο το τοπικό αυτό προϊόν και για τον λόγο αυτό θα συνάψουμε μια συμφωνία με τον οργανισμό “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” και το Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου”.

“Θα είναι το πρώτο βήμα για να πιστοποιήσουμε το μέλι μας και ανάλογα με τα είδη μελιού που έχουμε στην περιοχή θέλουμε να προχωρήσουμε στην  ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του μελιού της Ευρυτανίας τονίζοντας την ιδιαίτερα υψηλή διατροφική του αξία”, τονίζει μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα» ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.