Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ) Τόνους από λάσπη και πέτρες «κατέβασε» ο χείμαρρος Κλαρωτός. Τι λέει το Δασαρχείο, ξεκίνησε ο καθαρισμός

Ξύπνησε ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Καρπενησίου. Τόνους από λάσπη, πέτρες και φερτά υλικά κατέβασε ο χείμαρρος Κλαρωτός, ανασύροντας δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζουν οι αρμόδιοι.1

Ήταν χθες το βράδυ, γύρω στις 12.00 τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, όταν ένας μακρόσυρτος θόρυβος αναστατώνει τους κατοίκους που διαμένουν σε σπίτια παραπλεύρως του ρέματος· ο Κλαρωτός κατεβάζει με ορμή και ταχύτητα μια πηχτή μάζα από λάσπη, πέτρες, βράχους. Έως και 2,5 με 3 μέτρα ύψος έφθασε η λάσπη που κατέβαινε με μανία από το Βελούχι προς τα νότια.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της «κατεβασιάς» του χειμάρρου, με τις αρχές να κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στο σημείο απ' όπου προκλήθηκε η έξαρση της χειμαρολάσπης, στους πρόποδες του Βελουχιού, βρέθηκαν άνθρωποι του δήμου, της αντιπεριφέρειας και του δασαρχείου, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση. 

Ήδη, από νωρίς το πρωί, μηχανήματα του δήμου Καρπενησίου εργάζονται εντατικά προκειμένου να απομακρύνουν τη λάσπη από το ρέμα, ενώ με παρεμβάσεις διευκολύνουν και την ομαλή κίνηση του νερού, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπερχείλιση. Οι εργασίες θα συνεχιστούν με αδιάκοπο ρυθμό τις επόμενες ημέρες ώστε η κοίτη του ρέματος να καθαριστεί πλήρως.

Ευτυχώς, από την «κατεβασιά» του χειμάρρου δεν προκλήθηκαν ζημιές σε περιουσίες, ούτε φυσικά και κάποιος τραυματισμός.

2

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον Δασάρχη Καρπενησίου κ. Ιωάννη Καρκάνη, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το φαινόμενο. «Τα φράγματα που κατασκευάστηκαν πριν λίγα χρόνια λειτούργησαν κανονικά», σημείωσε, εξηγώντας πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν σημειώθηκε καθίζηση σε τμήμα του βουνού ("κόπηκε" το πρανές), με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος από φυσικά υλικά να συσσωρευτεί και αργότερα να υποχωρήσει, παρασύροντας μαζί του τόνους από χειμαρολάβα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Να σημειωθεί πως το 2013 έγινε η πιο σημαντική παρέμβαση των τελευταίων δεκαετιών στον Κλαρωτό, με έργο προϋπολογισμού περίπου 900.000 ευρώ για τη διευθέτηση του χειμάρρου. Και είναι αλήθεια, πως πλέον ο «κοιμώμενος γίγαντας» της πόλης, το ρέμα που κατά το παρελθόν έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία, έχει καταστεί πιο ασφαλές, αν και είναι, μάλλον αδύνατον, να περιοριστεί πλήρως η δύναμη της Φύσης.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

3

4

5

6

7

8

9

10

11