Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ένας Ευρυτάνας στα Ιμαλάια! Ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης θα επιχειρήσει ανάβαση στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να γίνει η πρώτη ελληνική ορειβατική αποστολή στην ιστορία που θα ανέβει στο Κανγκτσενγιούνγκα των 8.586 μέτρων, το τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, θα επιχειρήσει η ομάδα του Ευρυτάνα Φώτη Θεοχάρη και του Αντώνη Συκάρη. Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες.theoxaris sikaris_collage

Αριστερά ο Φ. Θεοχάρης, δίπλα από τον Αντ. Συκάρη. Μαζί θα επιχειρήσουν ανάβαση Κανγκτσενγιούνγκα, που βλέπετε στο φόντο

Να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας θα επιδιώξει ο 27χρονος Φώτης Θεοχάρης, μέλος του ΕΟΣ Καρπενησίου, με καταγωγή από τη Βίνιανη Ευρυτανίας. Μαζί με τον πολύπειρο ορειβάτη Αντ. Συκάρη, φιλοδοξεί να πετύχει την κατάκτηση του όρους Κανγκτσενγιούνγκα, του τρίτου ψηλότερου βουνού της γης, με υψόμετρο 8.586 μέτρων, που βρίσκεται στα ινδονεπαλικά σύνορα και αποτελεί κομμάτι των Ιμαλαίων.

Ο Φώτης Θεοχάρης μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το φιλόδοξο σχέδιο (με τίτλο "Mount Kangchenjunga: The First Greek Expedition 2018"), τις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσουν, το χρονοδιάγραμμα, την προετοιμασία και το κόστος της αποστολής, καθώς και το μακροπρόθεσμο «προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο, την κατάκτηση του Έβερεστ.

Η αρχική ιδέα

«Σίγουρα δεν ήταν και η πιο εύκολη απόφαση που έχω πάρει στην ζωή μου ένα τέτοιο εγχείρημα», αναφέρει αρχικά, σχετικά με την αποστολή στο Κανγκτσενγιούνγκα. «Η αλήθεια είναι πως μέσα στα πρώτα όνειρα κάθε ‘φιλόδοξου’ ορειβάτη είναι μία κορυφή άνω των 8000 μέτρων. Για εμένα αυτό είναι το Kangchenjunga!», προσθέτει.

Για το πώς ξεκίνησε το project, σημειώνει: «Η πρώτη επαφή με τον Αντώνη (σ.σ Συκάρη) έγινε στο σπίτι του για ένα άλλο βουνό άνω των 8000μ, το Dhaulagiri. Όμως στην πορεία της επαφής μας τα σχέδια ναυάγησαν λόγω κόστους αποστολής, έκτοτε μόνο στα λόγια τα λέγαμε, μέχρι που μια μέρα μου είπε ότι η εταιρεία με την οποία είχε πάει πέρυσι στο Έβερεστ, θα έκανε φέτος το Kangchenjunga, και έτσι μεταξύ σοβαρού και αστείου φτάσαμε να συζητάμε τις λεπτομέρειες για την διοργάνωση της αποστολή».

Να σημειωθεί πως ο Αντώνης Συκάρης είναι ένας πολύπειρος ορειβάτης, με 30χρονη πορεία στα βουνά και μεγαλύτερο «παράσημο» την ανάβαση στο Έβερεστ.

Δύο μήνες στο βουνό

«Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι 5 Απριλίου 2018 πετάμε για Κατμαντού στο Νεπάλ και αρχές Ιουνίου 2018 επιστρέφουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στην Ελλάδα· περίπου δυο μήνες στο βουνό», λέει ο Θεοχάρης.

Η ανάβαση προς την κατασκήνωση βάσης (BaseCamp, 5143μ) θα έχει διάρκεια 7-8 ημερών. Στην κατασκήνωση βάσης αναμένεται να φτάσουν στις 16 Απριλίου μαζί με ένα καραβάνι από ανθρώπους και γιακ (βοοειδή με μακρύ τρίχωμα που απαντάται στην ευρύτερη περιοχή) που θα μεταφέρουν τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό της ομάδας. Η κατασκήνωση βάσης είναι σε ένα απομονωμένο, αφιλόξενο και συνάμα δυσπρόσιτο μέρος που το πιο κοντινό σημείο με κατοίκους να απέχει μακριά… επτά μέρες πεζοπορίας και περίπου 130 χλμ μονοπατιού και με πολλές υψομετρικές διαφορές.

Η περίοδος αναρρίχησης του βουνού από τη βάση προς την κορυφή θα είναι περίπου 40 μέρες και στην διάρκεια αυτών θα στήσουν τις σκηνές τους στα Camp 1 (6200μ), Camp 2 (6400μ), Camp 3 (7100μ) και Camp 4 (7550μ) κι αν όλα πάνε καλά, γύρω στα τέλη Μαΐου, θα επιχειρήσουν την τελική προσπάθεια για την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Όλο αυτό το διάστημα η επικοινωνία τους με την Ελλάδα θα περιοριστεί στο δορυφορικό τηλέφωνο, αφού Ίντερνετ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει.

theoxaris sikaris2

Από την προετοιμασία των δύο ορειβάτων για τη φιλόδοξη αποστολή

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια

Ασφαλώς, το φιλόδοξο εγχείρημα των δύο σχοινοσυντρόφων μόνο άνευ εμποδίων δεν θα μπορούσε να είναι. Δυσκολίες αντικειμενικές είναι, μεταξύ άλλων, η απομόνωση, το υψόμετρο, η δυσπρόσιτη περιοχή και οι τεχνικές δυσκολίες του βουνού, ενώ η παραμονή επί 2 μήνες σε έναν τόσο αφιλόξενο τόπο με μέσο όρο θερμοκρασιών -20 βαθμούς το βραδύ και +35 το μεσημέρι αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Μεγάλο θέμα μόνιμα σε κάθε ψηλό βουνό είναι η συμπεριφορά του οργανισμού στο υψόμετρο και γι’ αυτό πρέπει να εγκλιματιστούμε καλά. Αυτό απαιτεί χρόνο και πολύ υπομονή. Επίσης ο καιρός είναι ένα μόνιμο θέμα προς απασχόληση, και σε αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα· απλώς ελπίζω να έχουμε τον καλύτερο καιρό», προσθέτει ο Βινιανίτης ορειβάτης.

Πολυέξοδη αποστολή

Όσον αφορά στα έξοδα που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, σίγουρα μόνο αμελητέα δεν είναι. Όπως εξηγεί ο Φώτης Θεοχάρης: «Μια αποστολή δυο μηνών στο εξωτερικό είναι σίγουρα πολυέξοδη! Αναζητούμε χορηγούς να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού και ευτυχώς έχουν βρεθεί κάποιες εταιρείες και ιδιώτες να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας μας. Ωστόσο κάθε οικονομική υποστήριξη είναι ευπρόσδεκτη ακόμη και τώρα διότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο».

Το Έβερεστ

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει έναν ορειβάτη να κοιτάζει ολοένα και πιο ψηλά, να κατακτά συνεχώς νέες κορυφές; Είναι το υπέρτατο σημείο καταξίωσης για έναν ορειβάτη η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ;

«Αναρωτιέμαι πολλές φορές», δηλώνει ο Φώτης Θεοχάρης, «…αν μπορώ να αγγίξω το μπλε του ουρανού! Προσωπικά δεν με απασχολεί να ανέβω το πιο ψηλό βουνό αλλά να ανέβω όσα περισσότερα βουνά μπορώ… Έτσι πιστεύω ότι θα δω τον κόσμο καλύτερα, ίσως είναι αυταπάτη, αλλά μου φτιάχνει την ψυχολογία. Το Έβερεστ για εμένα είναι το προσωπικό μου στοίχημα αλλά με συμβολικό χαρακτήρα. Ελπίζω να φτάσω ψηλά το πνευματικό μου επίπεδο μου… μέσα από τα ταξίδια μου! Για την ώρα προτιμώ να αφοσιωθώ στον στόχο μου: το Kangchenjunga». 

everest1

Αριστερά, το Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, και δεξιά το Kangchenjunga, όπου θα προσπαθήσουν να ανέβουν για πρώτη φορά Έλληνες ορειβάτες