Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης αναχωρεί ο Ευρυτάνας ορειβάτης Θεοχάρης για το όνειρο της κατάκτησης του 3ου ψηλότερου βουνού του κόσμου

Στις 22.25 το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (5/4) αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με αρχικό προορισμό το Κατμαντού του Νεπάλ, η ελληνική ορειβατική αποστολή που αποτελείται από τον Ευρυτάνα Φώτη Θεοχάρη και τον έμπειρο σχοινοσύντροφό του, Αντώνη Συκάρη. Στόχος των δύο Ελλήνων είναι να ανέβουν στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα των 8.586 μέτρων. Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες, από αρχές Απρίλη έως αρχές Ιουνίου  2018.theoxaris-sykaris-proponisi1

Μακριά από τον πολιτισμό

Μετά το Κατμαντού, η αποστολή θα φθάσει στο Bhandrapur (Νεπάλ) και από κει οδικώς ως το Khangdim. Η ανάβαση προς την κατασκήνωση βάσης (BaseCamp, 5143μ) θα έχει διάρκεια 7-8 ημερών. Στην κατασκήνωση βάσης αναμένεται να φτάσουν στις 16 Απριλίου μαζί με ένα καραβάνι από ανθρώπους και γιακ (βοοειδή με μακρύ τρίχωμα που απαντάται στην ευρύτερη περιοχή) που θα μεταφέρουν τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό της ομάδας. Η κατασκήνωση βάσης είναι σε ένα απομονωμένο, αφιλόξενο και συνάμα δυσπρόσιτο μέρος που το πιο κοντινό σημείο με κατοίκους να απέχει μακριά… επτά μέρες πεζοπορίας και περίπου 130 χλμ μονοπατιού και με πολλές υψομετρικές διαφορές.

Η περίοδος αναρρίχησης του βουνού από τη βάση προς την κορυφή θα είναι περίπου 40 μέρες και στην διάρκεια αυτών θα στήσουν τις σκηνές τους στα Camp 1 (6200μ), Camp 2 (6400μ), Camp 3 (7100μ) και Camp 4 (7550μ) κι αν όλα πάνε καλά, γύρω στα τέλη Μαΐου, θα επιχειρήσουν την τελική προσπάθεια για την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Όλο αυτό το διάστημα η επικοινωνία τους με την Ελλάδα θα περιοριστεί στο δορυφορικό τηλέφωνο, αφού Ίντερνετ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει.

theoxaris sikaris_collage

Να γράψουν ιστορία

Το όρος Κανγκτσεντζούνγκα είναι η τρίτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.586μ. Το όνομά του σημαίνει «οι πέντε θησαυροί του κόσμου» λόγω των πέντε κορυφών του και θεωρείται από τους ειδικούς ως το λιγότερο «σκαρφαλωμένο» βουνό στον κόσμο.

Βρίσκεται στα ινδονεπαλικά σύνορα και είναι η πρώτη φορά που ελληνική αποστολή θα αποπειραθεί να κατακτήσει την κορυφή του. Μόλις 241 άνθρωποι έχουν πατήσει την κορυφή του συγκεκριμένου όρους τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ αρκετοί σκοτώθηκαν (61) στην προσπάθεια.

Την ανάβαση των δύο Ελλήνων στο Κανγκτσεντζούνγκα ανέδειξαν πανελλαδικά πρώτα από όλα τα ΜΜΕ τα "Ευρυτανικά Νέα"

>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ <<