Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Σε 2 μαθήτριες τα πρώτα βραβεία λογοτεχνικού διαγωνισμού

Μια σειρά από διακρίσεις και επαίνους γιορτάζει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλαν τόσο οι μαθητές - μαθήτριες όσο και οι εκπαιδευτικοί. Λογοτεχνικά βραβεία έφεραν δύο μαθήτριες, ενώ μέλος της διαδικτυακής κοινότητας σχολείων της Ευρώπης «eTwinning» είναι πλέον το σχολείο του Προφήτη Ηλία.3o-dimotiko-brabeia-logotexnika-koritsia

Λογοτεχνικά ταλέντα

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο (με έτος ιδρύσεως το 1930), απένειμε στις μαθήτριες Τσώνη Μαρία το 1ο, και Σταμούλη Ελένη το 3ο βραβείο διηγήματος, για την Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη του δημοτικού. Οι μαθήτριες βραβεύτηκαν για τα διηγήματά τους «Μια παράξενη φιλία» (Τσώνη Μαρία) και «Η σπίθα» (Σταμούλη Ελένη).

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη συμμετοχή του 2ου τμήματος της Γ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Καρπενησίου, στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης από την Παιδική Λογοτεχνία στο Δημιουργικό γράψιμο, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, με υπεύθυνο το δάσκαλο της τάξης κ. Ρίζο Ιωάννη.

Πηγή για αυτά τα λογοτεχνικά δημιουργήματα αποτέλεσε η ανάγνωση και ανάλυση έργων παιδικής λογοτεχνίας και η θέση που θα πρέπει να κατέχει αυτή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι μαθητές/τριες να μη γίνουν μόνο δέκτες σε μια στείρα μετάδοση γνώσης, αλλά να την αποκτήσουν σε συνάρτηση με την αισθητική απόλαυση, το θαυμασμό και τη συγκίνηση που προκαλεί η λογοτεχνία στους αναγνώστες της. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έγινε προσπάθεια να ανοιχτεί ένα ‘παράθυρο’ προς τον κόσμο της γραπτής δημιουργίας και έκφρασης με απώτερο σκοπό να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη γραφή και να γίνουν διά βίου φίλοι της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο.

Μέλος του κλαμπ eTwinning

Το 3ο Δ.Σ, εξάλλου, αποτελεί πλέον μέλος της διαδικτυακής κοινότητας των σχολείων της Ευρώπης με τίτλο «eTwinning». Είναι ένα «κλαμπ» που απευθύνεται στο προσωπικό που εργάζεται σε σχολείο (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κ.λ.π.) και τους μαθητές από τις Ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν μέρος. Μέσω μιας ασφαλούς πλατφόρμας, κάνοντας χρήση των κωδικών τους, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και με λίγα λόγια να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης. Σκοπός είναι η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και η ανταλλαγή καλών πρακτικών τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως εξηγεί η κα Μαρία Τσιαμτσιούρη, Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου ξεκίνησε τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2012 και από τότε κάθε χρόνο οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές υλοποιούν τουλάχιστον ένα έργο, έχοντας έως τώρα συνεργαστεί με πολυάριθμα σχολεία από όλη την Ευρώπη και έχοντας βραβευτεί με την εθνική ετικέτα ποιότητας στο έργο με τίτλο «Όποιος βρίσκει φίλο, βρίσκει θησαυρό».

Πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις και μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν τα μέλη της ομάδας eTwinning που αποτελείται από τις δασκάλες: Στυλιανή Ντούσιου, Χριστίνα Ξώλια και Θεοδώρα Τζιοβάρα και την Εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Μαρία Τσιαμτσιούρη, το σχολείο είναι πια και επίσημα σχολείο eTwinning, ανάμεσα σε 1200 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη και 86 από όλη την Ελλάδα, όντας το μοναδικό στην Ευρυτανία και ένα από τα ελάχιστα στην Στερεά Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράβευσης, θα διανεμηθεί εκπαιδευτικό υλικό στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι δρώντας ως πολλαπλασιαστές της δράσης ελπίζουν να μεταλαμπαδεύσουν την θετική τους εμπειρία και τον ενθουσιασμό τους και στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης και της περιφέρειάς μας, με στόχο η κοινότητα του eTwinning να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Πληροφορίες για τα έργα που υλοποιούνται αλλά και όλα τα καινοτόμα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το 3ο Δ.Σ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://3dim-karpen.eyr.sch.gr.