Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Εκδρομή στα μαρτυρικά Καλάβρυτα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρίκης (ΦΩΤΟ)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρίκης, σε συνεργασία με τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτωλ/νίας, πραγματοποίησε, την Κυριακή 20 Μαΐου, ημερήσια εκπαιδευτική- προσκυνηματική εκδρομή στα μαρτυρικά Καλάβρυτα.miriki-sta-kalavrita1

Δύο πούλμαν ξεκίνησαν συγχρόνως -ένα από Αθήνα και ένα από το Αγρίνιο με Μυρικιώτες και Ευρυτάνες- με σημείο συνάντησης τη Μονή του Μ. Σπηλαίου.

Πρώτη επίσκεψη ήταν ο τόπος της θυσίας, ένα ξεχωριστό μνημείο και ιερό προσκύνημα στο λόφο του Καπή ανατολικά των Καλαβρύτων. Εκεί οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όπου και τους εκτέλεσαν. Συνολικά εκτελέστηκαν 465 άνδρες.

Στον ίδιο χώρο δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας. Στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους του Πανευρυτανικού Συλλόγου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Πριόβολος και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρίκης οι εννιάχρονοι τότε με θύμησες από τους κατακτητές κ.κ. Παναγιώτα Σταλίκα-Καρρά και Ηλίας Δανιήλ, καθώς και η εννιάχρονη σήμερα μαθήτρια Θεοφανία Λιάγκα (1η ΦΩΤΟ).miriki-sta-kalavrita2

«Η ενημέρωσή μας για τα τραγικά γεγονότα των Καλαβρύτων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος τόσο μέσω των εκεί εκθεμάτων όσο και μέσω των αφηγήσεων των επιζώντων. Μας κατέκλυσαν έντονα συναισθήματα πίκρας, θυμού οργής και αποστροφής προς κάθε φρικαλεότητα.», αναφέρουν σχετικά.

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας σημείο αναφοράς της ελληνικής επανάστασης του 1821 όπου ο Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός την 18 Μαρτίου 1821 ύψωσε το λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όρκισε τους πρωταγωνιστές της επανάστασης και κήρυξε την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση του γένους. «Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με γεύμα σε γνωστό κατάστημα της περιοχής ιδιοκτησίας συμπατριώτη μας Ευρυτάνα με συμπλήρωμα χορό σε ρυθμούς του τόπου μας. Αργά το απόγευμα αναχωρήσαμε καθένας για τον προορισμό του και για την επιστροφή στην καθημερινότητά μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Σ του συλλόγου.