Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Ημερίδα για το Περιβάλλον στην Καστανιά, το Σάββατο 14/7. Συνεργασία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου & του Τμήματος Δασοπονίας

Το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν Ημερίδα-Εκπαίδευση στα πλαίσια του προγράμματος AGROF MM, ERASMUS+ με θέμα: «Αγροδασοπονία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος σε ορεινές περιοχές», το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, στην Καστανιά.kastania-xorio11

Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (π. Δημοτικό σχολείο) και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την αγροδασοπονία, το τοπικό περιβάλλον, προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, προοπτικές ανάπτυξης κ.α. H διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Ευρυτανίας) και υποστηρίζεται από τον δήμο Καρπενησίου.

Το πρόγραμμα

Νωρίς το πρωί (9.30-10.00) θα γίνουν οι εγγραφές και ακολούθως σειρά έχει το καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς και χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό και τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη.

Από τις 10.15 έως τις 10.30 θα γίνει συνοπτική παρουσίαση των προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί στο φυσικό περιβάλλον της Καστανιάς Ευρυτανίας, από τον κ. Αρ. Ντέκα, Πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, για να ακολουθήσει η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος AGROF MM από τον κα Αναστασία Παντέρα, Καθηγήτρια ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

«Αγροδασοπονία: Ορισμοί, συστήματα στην Ελλάδα και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα» έχει τίτλο η επόμενη εισήγηση (ξανά από την κα Παντέρα), ενώ για το θέμα: «Δασοπονία - αγροδασοπονία και διαχείριση νερού» θα μιλήσει (11.00-11.30) ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στις «Δυνατότητες χρηματοδότησης της αγροδασοπονίας: ΚΑΠ 2013 - 2020» θα αναφερθεί ο Δρ. Δασολόγος κ. Μαντζανάς, προτού οι εργασίες σταματήσουν για ολιγόλεπτο διάλειμμα (11.45-12.00).

Σειρά έχουν κατόπιν οι εισηγήσεις: «Το έλκος της καστανιάς», από τον κ. Φωτιάδη, Επίκουρο Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, «Διαχείριση και προστασία του δάσους», από τον κ. Γιάννη Καρκάνη, Δασάρχη Καρπενησίου, «Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου για ιατρικούς σκοπούς», από την κα Θωμ. Οικονόμου, Πλαστικό χειρουργό, PhD, UBOPRAS, «Γεωλογικό υπόβαθρο και κατολισθήσεις», της κας Σ. Γαλανοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, «Καινοτόμοι τρόποι - παραδείγματα διαχείρισης αγροδασοπονικών συστημάτων», της κας Βασιλικής Λάππα, Εκπαιδευτικού.

Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος και ερωτήσεις (13.15-14.00), ενώ το απόγευμα (15.00-16.00) θα γίνει επίσκεψη σε αγροδασικά συστήματα της περιοχής.