Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Διασχίζοντας την Πίνδο… τρέχοντας. Το φιλόδοξο εγχείρημα των 450χλμ της Ασημίνας Ιγγλέζου και το πέρασμα από την Ευρυτανία

To "PindusD.U.S.T." (Pindus Delphi Ultra Survival Trek) είναι μια ορειβατική διάσχιση ταχύτητας ολόκληρης της οροσειράς της Πίνδου, που για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί, σε λίγες μέρες, από τη Λαμιώτισσα αθλήτρια βουνού Ασημίνα Ιγγλέζου.igglezou-asimina-pindus-dust1

Η απόσταση που η δρομέας (και η ομάδα της) θα διανύσει σε λιγότερο από 15 ημέρες, τρέχοντας και περπατώντας με την ελάχιστη εξωτερική υποστήριξη, έχει μήκος περίπου 450 χιλιόμετρα, ανηφορίζει συνολικά για πάνω από 32.000 μέτρα και περνά από 12 κορυφές βουνών. Μάλιστα, η διαδρομή διασχίζει και την Ευρυτανία, από τον βορά έως τον νότο.

Για πρώτη φορά

Αφετηρία τα ελληνοαλβανικά σύνορα και κατάληξη τους εμβληματικούς Δελφούς έχει το φιλόδοξο εγχείρημα Pindus D.U.S.T που θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας η δρομέας βουνού Ασημίνα Ιγγλέζου. Πρόκειται για ορειβατική διάσχιση ολόκληρης της οροσειράς της Πίνδου, που για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί, μήκος περίπου 450 χιλιομέτρων και υψομετρικής ανάβασης 32.000μ. Η διαδρομή περνά από μονοπάτια, χωματόδρομους και δεκάδες βουνά.

Για λόγους αξιοπιστίας, το όλο εγχείρημα που ξεκινά στις 21 Ιουλίου, θα καταγραφεί χάρη στη διαθέσιμη δορυφορική τεχνολογία και η πορεία της θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο. Μαζί με την Ασημίνα θα τρέχουν, για λόγους ασφαλείας, δύο ακόμη άτομα.

Η περιπέτειά της θα γυριστεί σε ταινία, με σκοπό να προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την Πίνδο και τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η ορεινή Ελλάδα για τουρισμό.

Πέρασμα από την Ευρυτανία

Από ένα τέτοιο πρότζεκτ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο πιο ορεινός νομός της Ελλάδας, η Ευρυτανία, που αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της αθλήτριας και της ομάδας της.

Την 9η ημέρα, η Ασημίνα Ιγγλέζου θα περάσει από τον νομό Καρδίτσας στα Άγραφα. Η διαδρομή Λεοντίτο - Άγραφα έχει μήκος 23χλμ και αποτελεί την πρώτη από τις δύο ημέρες που η διαδρομή του DUST διασχίζει τον αχανή όγκο των Αγράφων. Περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή Ντελιδήμι (2164μ) και κατάβαση από τη ραχοκοκαλιά της Τσούκα-Σάκκας μέχρι την κοίτη του Αγραφιώτη και νότια κίνηση στη συνέχεια κατά μήκος του, ακολουθώντας τη ροή του και ανάβαση τελικά στο χωριό Άγραφα.

asimina-fysiko1

Την 10η ημέρα (βάσει σχεδιασμού στις 29 Ιουλίου), το πλάνο προβλέπει πορεία από τα Άγραφα έως το Καρπενήσι. Πρόκειται για μια από τις πιο επίπονες ημέρες στο συνολικό σχέδιο, με 50 χιλιόμετρα πορείας. Μετά τον Μέγδοβα η ομάδα θα ανέβει ως την κορυφή του Βελουχιού, θα κατηφορίσει στο Καρπενήσι και θα καταλήξει στο Μεγάλο Χωριό για διανυκτέρευση.

Η 11η ημέρα έχει στο πρόγραμμα τη διαδρομή Καρπενήσι - Κρίκελλο (29χλμ): από την ποταμιά του Καρπενησιώτη θα γίνει σταδιακή ανάβαση στους ελατοσκέπαστους βόρειους πρόποδες της Καλιακούδας και στη συνέχεια ανάβαση στην επιβλητική κορφή της Καλιακούδας. Από το σημείο αυτό η πορεία του DUST κάνει για πρώτη φορά στροφή ανατολικά και κατευθύνεται στο Κρίκελλο, για την επόμενη διανυκτέρευση (30/7). Από κει, το πρωί της επομένης, η ομάδα θα περάσει από τον Κρικελλοπόταμο και τα χωριά Στάβλοι και Άμπλιανη, με στόχο να φθάσει στο χωριό Αρτοτίνα, λίγο πιο μακριά από τις επιβλητικές κορυφές των Βαρδουσίων.

Πλην απροόπτου, η πορεία των 450+ χιλιομέτρων στην οροσειρά της Πίνδου θα ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου, όπως ήδη αναφέρθηκε από τους Δελφούς.