Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Ένα σπίτι για τους Ευρυτάνες καρκινοπαθείς. Στέγη φιλοξενίας στην Αθήνα & γραφεία στο Καρπενήσι, ετοιμάζει ο σύλλογος ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ

Σε νέα εποχή εισέρχεται ο Σύλλογος Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών ν. Ευρυτανίας «Αγώνας Ζωής», που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα με καρκίνο και πλέον αριθμεί περισσότερα από 130 μέλη.

agonas-zois-ekdilosi-omadiki1

Φωτογραφία από εκδήλωση του Συλλόγου τον περασμένο χειμώνα στο Καρπενήσι


Ο «Αγώνας Ζωής» σκοπεύει να φτιάξει μια στέγη δωρεάν φιλοξενίας για Ευρυτάνες που υποβάλλονται σε θεραπεία στην Αθήνα, ενώ προσεχώς θα γίνουν και τα εγκαίνια των γραφείων του συλλόγου στο κέντρο του Καρπενησίου.

Γραφεία στο Καρπενήσι

Σύμφωνα με την πρόεδρό του, κα Ανθή Μουλιανίτη-Κοντοκώστα, αρχικά, σύντομα ο σύλλογος θα διαθέτει τα δικά του γραφεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης του Καρπενησίου, επί της οδού Ζηνοπούλου, με πρωταρχικό στόχο να υπάρχει ένας χώρος όπου ο ασθενής (και η οικογένειά του) θα μπορεί να έλθει σε επαφή με κάποιον ειδικό επιστήμονα (πχ κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο) που θα καλεί για τον σκοπό αυτό ο σύλλογος, ενώ παράλληλα το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για τα του συλλόγου, να προχωρεί σε εγγραφές κλπ.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από επικοινωνία με Ευρυτάνισσες ομογενείς των ΗΠΑ, που ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα και ανέλαβαν να καλύπτουν επ’ αόριστον το κόστος του ενοικίου. Έτσι, το επόμενο διάστημα ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και κατόπιν θα προγραμματιστούν τα εγκαίνια των γραφείων -πιθανόν κατά τη διάρκεια των ημερών του Δεκαπενταύγουστου.

Δομή φιλοξενίας στην Αθήνα

Πιο μεγαλεπήβολο είναι, όμως, το όραμα για τη δημιουργία σπιτιού στην Αθήνα με σκοπό να φιλοξενεί Ευρυτάνες καρκινοπαθείς (και τους συγγενείς τους) που υποβάλλονται σε θεραπεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία της Αττικής και δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους.

Όπως εξηγεί η κα Μουλιανίτη-Κοντοκώστα στα «Ευρυτανικά Νέα», ύστερα από σχετικές ενέργειες, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου παραχώρησε προς χρήση (για 20 χρόνια) στον σύλλογο διαμέρισμα σε πολυκατοικία στον Καρέα Αττικής. Το διαμέρισμα έχει μείνει ακατοίκητο για περίπου πέντε δεκαετίες και γι’ αυτό θα χρειαστεί ριζική αναμόρφωση. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, θα απαιτηθούν περίπου 40-50.000 ευρώ, χρήματα που θα αναζητηθούν μέσω χορηγιών, εκδηλώσεων, βοήθεια από τους ομογενείς, την Μητρόπολη κ.α.

Όταν το διαμέρισμα (εμβαδού περίπου 50τμ) έλθει στην κατάσταση που χρειάζεται, θα είναι σε θέση να παρέχει φιλοξενία σε δύο ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ η δομή θα λειτουργεί και ως γραφείο του συλλόγου στην Αθήνα. Πρόθεση είναι ο σύλλογος να καλύπτει, επίσης, τη διατροφή και τη μετακίνηση ως την Αθήνα. Αναμένεται δε, να συσταθεί και επιτροπή για την εξέταση του εκάστοτε αιτήματος/περιστατικού.