Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Πως γιορτάζονταν ο Δεκαπενταύγουστος στην Ανιάδα Ευρυτανίας το 1990; Φωτογραφίες με νοσταλγικό «χρώμα»

Από τη σελίδα του χωριού Ανιάδα Ευρυτανίας στο facebook«αλιεύσαμε» το παρακάτω σύντομο κείμενο, μαζί και μερικές φωτογραφίες. Αναφέρεται στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου πριν αρκετά χρόνια, τότε που το χωριό, με την εντυπωσιακή θέα προς την Καλιακούδα, γέμιζε με κόσμο και κάθε μέρα ήταν ένα αντάμωμα χωριανών και ξενιτεμένων.4

Τα χρόνια πέρασαν, τα χωριά της Ευρυτανίας έμειναν με λιγοστούς κατοίκους, η αστυφιλία και η μετανάστευση πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τη μικρή, φτωχή Ευρυτανία και πλέον ίσως μόνο αυτές οι μέρες του Αυγούστου έμειναν για να θυμίζουν κάτι από τα χρόνια εκείνα.

Η ανάρτηση:

«Ο 15Αυγουστος ήταν πάντα η ευκαιρία να γεμίσει με κόσμο το χωριό μας. Όλοι οι ξενιτεμένοι ανά την Ελλάδα επέστρεφαν τέτοιες μέρες για να δουν γονείς, συγγενείς και φίλους, να γιορτάσουν την Παναγιά και φυσικά να πάρουν μέρος στο πανηγύρι του χωριού.

Ανήμερα της Παναγιάς όλο το χωριό κατηφόριζε προς τον κάτω μαχαλά και παίρνοντας το μονοπάτι για το ρέμα έφτανε στο εκκλησάκι της Παναγιάς για τη θεία λειτουργία. Και φυσικά επειδή το εκκλησάκι ήταν μικρό οι περισσότεροι ήταν έξω απ’ αυτό κάτω απ’ τα έλατα.

Το πανηγύρι διαρκούσε τρεις μέρες (14,15 και 16 Αυγούστου) και γινόταν φυσικά στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή ορχήστρας (Όργανα)

Φέτος όπως πληροφορηθήκαμε στις 15 Αυγούστου ο Σύλλογος των Ανιαδιωτών σε συνεργασία με το Δήμο θα έχουν δημοτική ορχήστρα, ενώ τη δεύτερη μέρα θα διοργανωθεί λαϊκή βραδιά.

Εκτός απροόπτου στις 16 Αυγούστου θα γίνει και η γιορτή της γίδας στην Αετόβρυση.

Η ΑΝΙΑΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ!

(Οι φωτογραφίες είναι από το 15Αύγουστο του 1990)».

2

6

1

3

5

4