Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Γιόγκα στη φύση της Ευρυτανίας. Η Μεγαλοχωρίτισσα Λιάνα Βονόρτα μας μυεί στον κόσμο της εναλλακτικής άσκησης

Σταθερά όλο και πιο δημοφιλής καθίσταται η γιόγκα (yoga), που επιλέγεται από γυναίκες (κατά κύριο λόγο) και άνδρες ως μια εναλλακτική πρόταση χαλάρωσης νου και σώματος. Η γιόγκα αποτελεί μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος και οι ρίζες της προέρχονται από την Ινδία. Είναι ένα «ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής», θα πουν οι επαΐοντες.liana collage

Από την εναλλακτική φιλοσοφία και το σύστημα εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος, γοητεύτηκε και η Λιάνα Βονόρτα, από το Μεγάλο Χωριό, που ζει στην Αθήνα και πλέον εργάζεται ως δασκάλα της γιόγκα.

Η Λιάνα, μητέρα δύο κοριτσιών, μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για την εμπειρία της γιόγκα και το πως ξεκίνησε, τα οφέλη που αποκομίζει κάθε φορά που απλώνει το στρώμα στο έδαφος για να πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων, αναφέρθηκε στον τομέα της διδασκαλίας και ανέπτυξε εν συντομία το κεφάλαιο «γιόγκα στη φύση», αφού όποτε βρίσκει χρόνο δεν παραλείπει να βρεθεί στην Ευρυτανία και να χαλαρώσει εξασκούμενη καθημερινά δίπλα σε πανέμορφα τοπία.

Για εμένα τα κυριότερα οφέλη που σου προσφέρει η γιόγκα είναι αυτή η αλλαγή και η αποδοχή: αλλαγή στον τρόπο που αναπνέεις, στον τρόπο που φροντίζεις και σέβεσαι τον εαυτό σου, τους συνανθρώπους και τη φύση. Συνειδητοποιείς πως το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν και ζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή.

Δηλώνει «ευγνώμων» που έχει τη δυνατότητα να ασκείται στη φύση της ευρυτανικής γης επιστρέφοντας έτσι στις ρίζες της· οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο αποτελούν… αδιάψευστο μάρτυρα.

E.N. Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη yoga; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε και σε κράτησε στον χώρο;

Η ενασχόληση μου με τη γιόγκα ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά τον Απρίλιο του 2016. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγάπη που είχα από μικρή για το χορό, την κίνηση και τη μουσική. Έτσι μεγαλώνοντας και αναζητώντας τρόπο να καθησυχάζω τον ανήσυχο χαρακτήρα μου, ξεκίνησα την πρακτική μου στο σύστημα γιόγκα. Στη συνέχεια μπήκε στη ζωή μου η διδασκαλία, έτσι οι στόχοι μου για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη καθώς και η αγάπη και ευγνωμοσύνη των μαθητών μου, προς το πρόσωπό μου είναι οι κυριότεροι λόγοι που με κρατούν "ένθερμη" ασκούμενη του συστήματος!liana vonorta_yoga_3

Ε.Ν. Πως επωφελείται κάποιος που κάνει yoga; Γιατί να ξεκινήσει κανείς μαθήματα;

 Στο στρώμα ο καθένας έρχεται για τους δικούς του λόγους, είτε ψάχνει έναν πιο εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης είτε γιατί έχει ανάγκη από αλλαγή, ψυχική, πνευματική ή ακόμα και τρόπου ζωής. Για εμένα τα κυριότερα οφέλη που σου προσφέρει η γιόγκα είναι αυτή η αλλαγή και η αποδοχή. Αλλαγή στον τρόπο που αναπνέεις, στον τρόπο που φροντίζεις και σέβεσαι τον εαυτό σου, τους συνανθρώπους και τη φύση.

Συνειδητοποιείς πως το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν και ζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή. Φυσικά υπάρχουν πληθώρα από οφέλη και σε σωματικό επίπεδο. Από τα διαφορετικά είδη γιόγκα που υπάρχουν ο καθένας μπορεί να διαλέξει αυτό που καλύπτει καλύτερα τις δικές του ανάγκες.

liana vonorta_yoga_6

Ε.Ν. Γιόγκα στη φύση και συγκεκριμένα στη φύση της Ευρυτανίας: Μίλησέ μας γι΄ αυτή την εμπειρία.

Γιόγκα είναι η ΦΥΣΗ! Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση της φύσης 7000 χρόνια πριν! Στη γιόγκα μιμούμαστε τα ζώα και τα στοιχεία της. Δε θα μπορούσα λοιπόν, καθώς περνάω εδώ τα καλοκαίρια μου από μικρό παιδί, και έχω αυτή τη δυνατότητα, να μην ασκούμαι εδώ καθημερινά. Ο άνθρωπος χώρις φαγητό μπορεί να ζήσει περίπου μια εβδομάδα, χωρίς αναπνοή όμως δεν μπορεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Συνεπώς η ενεργεία που τον τρέφει είναι ο αέρας, το να ασκείται δίπλα σε θάλασσα, λίμνες και βουνά είναι η καλύτερη ποιότητα αέρα που μπορεί ν προσφέρει στον εαυτό του.

Πραγματικά νοιώθω ευγνώμων που έχω τη δυνατότητα να ασκούμαι στη φύση της Ευρυτανίκης γης επιστρέφοντας έτσι στις ρίζες μου.

liana vonorta_yoga_8

Ασκήσεις γιόγκα με φόντο τη Λίμνη Κρεμαστών

Ε.Ν. Πόσο διαφορετικό είναι να κάνεις γιόγκα από το να διδάσκεις γιόγκα;

Για εμένα προσωπικά η διδασκαλία είναι μια μορφή πρακτικής, αναπνέεις με επίγνωση μαζί με τους μαθητές σου, μερικές φορές συμπάσχεις όταν δυσκολεύονται και ταυτίζεσαι μαζί τους γιατί από την εμπειρία σου γνωρίζεις πως νοιώθουν. Αυτό που βιώνει ο ασκούμενος στο στρώμα είναι μία μικρογραφία της ζωής του! Με χαρές, δυσκολίες , επιτυχίες και αποτυχίες. Όταν ασκείσαι ο ίδιος έρχεσαι αντιμέτωπος με τα δικά σου θέματα. Όταν διδάσκεις πρέπει να είσαι υποστηρικτικός και συμπονετικός για τους μαθητές σου.
Ευχαριστώ πολύ, εύχομαι αγάπη και ευτυχία σε όλους! liana vonorta_yoga_7
liana